Страница 16 от 157 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 2355

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)

четох от написаното до тук за климатиците и започвам да разбирам, че повечето от участниците тук възприемат климатиците си като живи създания.
    Някои смятат че като паднат под -10 или -15 градуса температурите, климатиците започвали да се товарят прекалено и им става жал за хвърлените пари и ги спират, други смятат, че като работи компресора непрекъснато повече от 30 мин е лошо и трябва да си почине... Има ли инженери тук? Къде ви е учил на това, че машините трябва да почиват? Що за логика? Ако климатика не може да работи под дадена температура той просто спира. Компресора само сгъстява фреона и му повишава параметрите за сметка на мехничната енергия на ел. двигателя. Кое според вас има нужда от почивка?
    Пускайте ги да работят и това е, когато стане температурата достатъчно ниска, климатика е що годе интелегентен и сам спира, не защото ще изгори, а защото става твърде неефективен, т.е. вложената енергия става по-малка от тази която отдава. Това за студенто развъртане на компресора, какво ще му стане според вас? Виждали ли сте сгъстено компресорно масло, че толкова ви е жал да се развърта. Имам климатик, он-офф тип, и при всякакви температури тръгва нормално и си топли нормално. Дори съм правил опит да видя до колко ще вдигне максимално температурата в помещението като му задавам макс, температура и той работи непрекъснато над 16 часа. Не заблуждавайте хората с това кое иска почивка и за това как е лошо да работи при ниски температури климатика. Ако не е ефективен, всеки сам ще си прецени и ще го спре и ще си пусне радиатор или каквото има друго.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2004

bajotierra, ти прочете темата и прозря истината :Super:
    Явно от Daikin са по-глупави от теб и дават за конвенционалните си климатици за мин температура -10 градуса, General Electric - 5, това са цифри, които съм виждал с очите си. Щом самият производител дава такава препоръка явно има причина. Задавал ли си си въпроса защо голяма част от колите палят значително по-трудно при -10 градуса??? Пускай го при -15 и не се притеснявай :worry:. Явно си доста по-в час от инженерите на големите фирми производители.

4. Тук е от
    Jan 2006

Дано не съм досаден с въпроса си, защото сигурно вече му е отговаряно,
    но трудно мога да се ориентирам в толкова много отговори.

Та питането ми е: какво се препоръчва при температури като сегашните
    минус 20-25 градуса - да се изключи климатика или да се остави
    включен на минимална температура, за да действа системата му
    против замръзване?

Става дума за Panasonic А9 Малайзия, обикновен сплит.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2006

За какво сравняваш горивния процес в автомобилите и процесът на сгъстяване в компресора на климатика?
    Ако съдиш по своят автомобил, може и да палят трудно, ако съдя по собствения си- палят еднакво и при +36 и -22, това е.
    На инструкциите пише до каква температура отопляват ефектвно, а под нея не топлят ефективно но пак работят и това е факт. Но никъде не пише да не се ползва под -7, защото не всеки следи навън каква е температурата и да знае дали да пусне клима или да не.
    По отношение на студеното пускане, ти сигурно и двигателя на автомобила си чакаш да загрее, да не се износва като тръгнеш. Само, че така са учили дядо ми преди 50 год, да кара волгата и москвича. В днешно време кои загрява двигател?
    Моят съвет е купете климатик за 2500 лв. и като стане под -5 градуса си го прибирайте в къщи, да не настине или да не му се сгъсти маслото.

ПП. притежавам климатик от 3,5 год и досега си работи, освен това изчислих че се изплати за 9 отоплителни месеца, това е.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Извини ме, но да се изплати климатик за 9 месеца е смешно да се говори, освен ако не се връщаш от бъдещето с климатик с СОР ~25. Ти в час ли си въобще бе пич? Кажи кой модел е, че и аз да си взема. То чудо направо, сигурно си бил* :dock:

Да говорим в цифри:
    1. Имаш стая 25 квадрата и я отопляваш с марков климатик за 1500 лв с СОР 3,5-4. Месечната сметка за отопление на стаята да от порядъка на 50 лв при нон стоп отопление.
    2. имаш стая 25 квадрата и я отопляваш с немарков климатик за 500 лв с СОР 2,8-3,2. Месечната сметка за отопление на стаята да от порядъка на 70 лв при нон стоп отопление.

Това прави икономия по 20 лв на отоплителен месец, при 6 месеца в годината от последните.

1000 лв разлика делим на 20 лв и се получават 50 отоплителни месеца, делим на 6 и излиза, че разликата м/у немарко и марков климатик ще я избием за малко повече от 8 години. Да бъдеп по-скептични към немарковите климатици и да смъкнем летвата до 5 години.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@bajotierra,
    ....ако съдя по собствения си- палят еднакво и при +36 и -22, това е.
    Браво бе! С два поста изби всичката риба и заби пишещите тук две педи в киселото мляко!
    Знаеш ли поне колко % от капацитета на акумулатора остават при -22С ако е бил зареден на 100% при +20С? И кога за последен път си си палил колата при -22С? Защото такива температури не помня от зимата на 90г.... :knuppel2:

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2006

не залагам COP=25, но нека да направим една проста сметка, ако заложим не един климатик средно месечен COP около 2,5. Ако вземем едно жилище с площ около 80 кв.м и обем около 200 куб.м. за отоплението му на електирчество ще са необходими около 3.34 MWh или казано в левове това са около 460. Ако същото това жилище се отоплява с климатик и се приеме среден COP=2.5, изразходваната ел. енергия ще е 2.5 пъти по малка, т.е. 1.336 MWh или в левова равностойност 179 лв.
    Разиката в сумите за отопление с конвенционални ел. печки и климатик ще е: 460 -180=280 лв.
    За отоплението на жилището ще са необходими 4 бр. климатици с мощност 12000 BTU и ако струват средно около 650 лв. (такива ползвам и аз) пръвоначалната сума за инвестиране ще е 4*650=2600 лв.
    това на практика означава че инвестицията се откупува след 2600/280=9.2 отоплителни месеца.
    Това е реализирано вече от мен и работи, времето за изплащане се оказа 13 месеца, но зависи от натоварването на инсталацията.

10. Тук е от
    Jan 2006

Здравйте отново,
    таман си мислех, че съм приключил с избора си на климатик (бях се спрял на конвенционален панасоник 12-ка, който трябваше да ми доставят и монтират утре), когато все пак реших да им се обадя, за да потвърдят, че ще дойдат. Направо останах шокиран от това което ми казаха. Взеха да увъртат, че нещо колата им се развалила, че било студено, и т.н. и направо ми казаха да се обърна към друга фирма. Направо нямам думи. Ако не се бях обадил сигурно утре щях да се отвися да ги чакам. Та понеже ми писна, отидох до един магазин за втора употреба и си капарирах една Тошиба инверторна 12-ца. Надявам се да съм направил правилния избор защото от 5 фирми на които се обадих да ме посъветват какво да си взема за отопление, нямаше 2 които да са на едно мнение (изключвам мнението за японските инвертори по за над 1500 лева, за които е ясно че вършат работа)

11. Тук е от
    Jan 2001

Изборът ти е добър само фирмата да е ОК със сервиза бързо да реагира ! Иначе Toshiba - МНОГО ДОБРА машина браво !

Да има гаранция и това е важно !

12. Тук е от
    Jan 2006

Цитат Първоначално публикувано от xenohack

Изборът ти е добър само фирмата да е ОК със сервиза бързо да реагира ! Иначе Toshiba - МНОГО ДОБРА машина браво !

Да има гаранция и това е важно !
    Ами дават ми 1 година гаранция и след това за 50лева на година подновяват гаранцията ако искаш Изглеждат ми супер сериозни и ми казаха че "техните климатици не спират" с това били известни Ще видим

13. Member
    Тук е от
    Apr 2005

@Deyantrif
    Ами честито! Имаш всички шансове да е добра машината, макар и втора ръка - въпрос на шанс.
    Дано само на фирма да си случил, щото това дето се пише в БГ е различно от това, което се случва - дори и да спазят БДС - това са си 20 дни за ремонта май - въпросът е да са `точни` - за мен това е до 3 дни работещ климатик /оправен или сменен/...
    Късмет!

14.  

15. Тук е от
    Nov 2005

ся .. като се говори за избиване на цената на климатик се има предвид конвенционално отопление на ток ,а не някъв си друг климатик ,ама по евтин .. и наистина ще се избие за около 9-10 зимни месеца ,щото икономисва над 100 лв на месец .. а дали евтин климатик или скъп, аз заложих на скъпичък ,Панасоник ХЕ9ДКЕ .. но пък топли гарантирано до -20 ,вече проверено - колко китайски клими топлят на толкова ? тих е ,не пращи не пука не вие и не трака ,хаби значително по малко ток .. в общи линии ми служи ,а не аз на него .. чета тука разни фенове заливат питата с антифриз ,топла вода и т.н. .. стиа глупости ..и за какво ми е климатик с КОП 2.5 ама при +7 градуса ? той при -10 ако изобщо топли ще е с КОП 1 .За екстри като йонизатор и генератор на кислород няма какво да споменаваме .. Ноо ,за всеки влак си има пътници ,така че да не спорим ,излишно е

16. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Сега аз заложих COP 2.5 като средно месечен, иначе максималният му е 3.2, но те се постигат при оптимални условия на средата. С падане на температурата, съответно и COP-ът пада, предполага се, че ако при +7 градуса, COP е около 3 то при температура -10 COP ще падне до около 2, така че ако се заложи среднодневна температура между -7 и -5 то COP-ът ще е в порядъка на 2.5, но никой не знае колко точно.

17. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от Alexi_
    ся .. като се говори за избиване на цената на климатик се има предвид конвенционално отопление на ток ,а не някъв си друг климатик ,ама по евтин .. и наистина ще се избие за около 9-10 зимни месеца ,щото икономисва над 100 лв на месец ..
    100лв икономия на месец? Честно казано гледайки си сметките за ток/киловатите/ от тази година /отопление с клима/ не виждам чак такава разлика в сравнение с миналата /отопление с акум. печка/ , ама щом казвате...

18. Тук е от
    Nov 2005

духалка 2 кв харчи 16 часа дневен ток х 0.20 лв + 8 часа нощен ток х 0.10 лв = точно 8 лв на ден ,като не успява да стопли стаята до 22 градуса ..за 30 дена всеки може да го сметне .. климатика ми харчи не повече от 50-60 лв на месец ,нон стоп работа на 22 градуса,и то в студените месеци .. инак пада на 35-40 лв .. значи слестява не 100 ами към 150 лв на месец .. не знам с какъв климатик се топлиш 154ка може би,ама колегата с акумулираща печка тока му беше над 200 лв за декември и пак студено у тях.. моя ток беше 70 лв.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 157 ПърваПърва ... 614151617182666 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе