четох от написаното до тук за климатиците и започвам да разбирам, че повечето от участниците тук възприемат климатиците си като живи създания.
Някои смятат че като паднат под -10 или -15 градуса температурите, климатиците започвали да се товарят прекалено и им става жал за хвърлените пари и ги спират, други смятат, че като работи компресора непрекъснато повече от 30 мин е лошо и трябва да си почине... Има ли инженери тук? Къде ви е учил на това, че машините трябва да почиват? Що за логика? Ако климатика не може да работи под дадена температура той просто спира. Компресора само сгъстява фреона и му повишава параметрите за сметка на мехничната енергия на ел. двигателя. Кое според вас има нужда от почивка?
Пускайте ги да работят и това е, когато стане температурата достатъчно ниска, климатика е що годе интелегентен и сам спира, не защото ще изгори, а защото става твърде неефективен, т.е. вложената енергия става по-малка от тази която отдава. Това за студенто развъртане на компресора, какво ще му стане според вас? Виждали ли сте сгъстено компресорно масло, че толкова ви е жал да се развърта. Имам климатик, он-офф тип, и при всякакви температури тръгва нормално и си топли нормално. Дори съм правил опит да видя до колко ще вдигне максимално температурата в помещението като му задавам макс, температура и той работи непрекъснато над 16 часа. Не заблуждавайте хората с това кое иска почивка и за това как е лошо да работи при ниски температури климатика. Ако не е ефективен, всеки сам ще си прецени и ще го спре и ще си пусне радиатор или каквото има друго.

,като не успява да стопли стаята до 22 градуса ..за 30 дена всеки може да го сметне .. климатика ми харчи не повече от 50-60 лв на месец ,нон стоп работа на 22 градуса,и то в студените месеци .. инак пада на 35-40 лв .. значи слестява не 100 ами към 150 лв на месец .. не знам с какъв климатик се топлиш 154ка може би,ама колегата с акумулираща печка тока му беше над 200 лв за декември и пак студено у тях.. моя ток беше 70 лв.