Здравейте,
Някой може ли да ми каже каква е разликата между PANASONIC CS/CU-PE12DKE и CS/CU-PE12CKE (в Tehnopolis твърдят че е само в дизайна на вътрешното тяло)
Здравейте,
Някой може ли да ми каже каква е разликата между PANASONIC CS/CU-PE12DKE и CS/CU-PE12CKE (в Tehnopolis твърдят че е само в дизайна на вътрешното тяло)
Разбрах аз, но въпросът е защо!
п.п. вакУУмираха
Има такива с фабрично сложени, на някои други се слага допълнително и като цяло говорим за скъпи машинки.Първоначално публикувано от mit
Здравейте! От всичко написано ми стана ясно че калпазани са ми слагали климатика. До тук ясно но те не провериха и налягането. Това задължително ли е? Да ги карам ли пак да идват? По принцип си топли и при -15 а вътре е 24 градуса, но като температурите са около 0 започва да трупа много скреж до момент в който пуска размаразяване и всичко се разтапя.
Да, някой от онези супер качественни японски климатици си имат всичко : ТРВ, пресостат на НН и ВН. Там ТРВ-то поддържа температурата, пресостата пази компресора, а на електрониката и остава само да поддържа микроклимата в помещението и обезскрежаването.Първоначално публикувано от borissov
Е така както си го описал е перфектно работещ климатик.Няма смисъл да викаш никой.
Здравейте,
понеже изчетох много и различни мнения, ето и нещо от мен:
1. Относно обезскрежаването:
Заскрежаването на топлообменника зависи най-вече от температурата и относителната влажност на въздуха-върху което не можем да влияем- и от температурната разлика м-у въздуха и хладилния агент. Т.е климатик с по-голяма площ на топлообменника и по-малка скорост на въздуха в него се заскрежава по-бавно, и по-добър е климатика с възможно по-голям топлообменник, като съответно е и по-скъп.
Много важно е как се извършва управлението на обезскрежаването- т.е. кога започва и кога свършва то.
Ако то започне твърде късно, топлообменника се обледява, намалява дебита на в-х през него и съответно температурата на изпарение се понижава, което влошава ефективността на климатика.
Ако процеса на обезскрежаване не е приключил напълно- напр. при обезскрежаване по време- и се обърне цикъла, то следва ефекта, както е описан по-горе.
По тази причина най-добре е процеса да се управлява от датчици, което отново е по-скъпо, вместо по време.
2. Относно вакуумирането:
Основната му цел е изсушаването на системата. По тази причина е важно да се достигне определен вакуум и да се задържи няколко минути. Т.е в случая по-важна е продължителността на вакуумирането, а не толкова дълбочината на вакуума. След това задържане се пуска малко фреон и се вакуумира наново, и тогава може да се разчита, че системата е достатъчно суха.
По принцип, ако медните тръби и климатика са били херметично затапени, процедурата може да се пропусне.
Опасно е обаче ако монажа се извършва при студено време, а тръбите преди това са съхранявани на топло, или обратно- тогава има опасност от кондензация и процедурата е задължителна.
Прощавай за невежеството, но в моята практика не съм виждал домашен климатик с ТРВ / освен едни български от преди 20 години/. По правило ТРВ се използва при машини с мощност над 20 КВ или променливи обороти на компресора/автоклиматици/ и обикновено работещи само на охлаждане. При термопомпените инсталации с голям дебит като чилъри и др. се използват 2 ТРВ-та и отделна линия с клапан за насочване на фреона само към едното ТРВ в зависимост от режима-отопление или охлаждане.Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Аз не съм виждал двупосочно ТРВ и ако греша, моля, поправете ме.
Относно пресостатите-има ги в много климатични инсталации и както правилно си отбелязал сужат ката защита.Виждал съм машини с пресостат на въздушния поток, които имат същата цел т.е. изключване на машината при неизправни вентилатори, задръстени филтри и т.н.
ЗДРАСТИ НА ВСИЧКИ
Имам един климатик който ми е на много лесно място на 1 етаж и искам да го местя другаде но при нас няма майстори наблизо
Въпроса ми е преди да завия крановете пуска ли се на някякъв режим климатика ???
- климатика е FUJIAIR 9ка
Да, на охлаждане! Първо завиваш нагнетателния/ малкия/ кран и след минута, две-смукателния/големия/ кран. След това изключваш климатика.Първоначално публикувано от naz
да завивам докато работи климатика ли или не
и след туй като го монтирам има ли няква хватка пак и трябва ли *да викам някой с помпа
за климатик
Най-добре викни някого.
@ Borissov е прав, викни някой да ти го премести . Има опасност да сасипеш машината.