Не стават друг път!Много зависи!!!Аз съм доволен и ми е топло,особено като се прибера от -12* на +21*.Първоначално публикувано от rspasov
Не стават друг път!Много зависи!!!Аз съм доволен и ми е топло,особено като се прибера от -12* на +21*.Първоначално публикувано от rspasov
Това е поради факта че мощността на климатика е по голяма от отплинните ти загуби. Може да си пресметнеш какви загуби имаш в зависимот от температурата на вън и потдържаната вътре температура. Методиката за прасмятане може да я намериш в ОВК I част издателство техника на Станчо СтамовПървоначално публикувано от alexb
Разкриха тайна на Пловдивския театър
...или как не бива да се ползват климатиците.
http://www.monitor.bg/bulgaria/artic...cid=20&eid=609
По принцип съм фен на новите климатици, но последните ми открития просто помрачиха съзнанието ми.
Първо всяка сутрин се депресирам като мина покрай няколко инвертъра 2-ра ръка, трябва да си напрегна слуха, за да ги чуя, че работят. Моят Хайер за сметка на това е нещо като трактор в сравнение с тези машини. Говорим за шум при да речем -10 градуса, колкото беше последните сутрини във Варна.
Нерядко съм поглеждал с недобро око на втората употреба и възхвалителните слова на Панчо, но сега разбирам, че японците живеят в бъдещето и, че пробутват на останалия свят част от старите си технологии за нови.
Днес попаднах на една машина и случайно се загледах в табелата и да видя дали ще разбера нещо от йероглифите, дааааа - разбрах. Едното нещо, което разбрах беше, че е произведена 96 година, другото нещо беше, че е с СОР при отопление 4,36 . Не, не греша, тук http://yasemr.hit.bg/Mitsubishi.jpg и вие можете да хвърлите едно око на доказателството. Това, което разбирам аз е, че тази машина е с мощност на охлаждане 2,5 кВ(0,615 кВ консумация), номинална мощност на отопление 3,6 кВ(0,825 кВ консумация) и пикова мощност на отопление 3,8 кВ(1,14 кВ консумация). Цифрата под консумацията при номиналната мощност е [size=14px]4,36[/size] като определено не е трудно да се установи, че става въпрос за СОР - 3,6/0,825=4,36 при работа на номинална мощност.
Това е един pdf файл http://www.geic.or.jp/pdf/ac-hot.pdf, където също се вижда, че става въпрос за климатици от далечната 1996 година, не открих данни точно за модела от картинката, но там има данни за MSZ-FX256, като разликата е само една буква, стойностите са същите. Та, за какво си говорим щом миризливите джапанки още тогава са правели "космически кораби", а ние си мислим, че А клас климатик модел 2005 е върхът на сладоледа.
Седя си,* депресирам се и се чудя дали ще ги стигнем ......* японците някога
Аз имам служебно една подобна такава Toshiba - купена 1996 година за 2200 долара. Та си мисля : ако вземем та да ги стигнем японците и цените на климатиците които ще купуваме станат от такъв порядък - що изобщо да го правим : те и сегашните цени за климатик с COP 4 ни се виждат високиПървоначално публикувано от yasenp
Ето ви данни за Hitachi RAS/RAC 25YH4 на цена под 1000лв. ново :coolsmiley:!!!Първоначално публикувано от yasenp
Виж това:http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg174871Първоначално публикувано от mdimsteph
Здравейте сеткомци!!! малеее колко много сте изписали за една седмица.....
Хлапето ми вече е на 6 дена и от 3 дни е у дома.
За тези които си спомнят последния ми пост, както обещах споделям впечатленията си от покупката на климата, монтажа както и експлоатацията в течение на последната седмица (нон-стоп).
Напомням че става дума за HAIER HSU-12HMO3(B) инвертор от технополис Варна 899 лв с ДДС + 130 лв монтаж. Климата ми я доставиха в деня на покупката безплатно до дома а на следващия ден както беше уговорено дойде монтажната бригада (от двама души) от фирма "ЖЕГА" (Русенска фирма). Впечатленията ми от монтажа (имайки предвид написаното във форума а и че работеха при температура от -13 градуса) са много добри. Пробиха, поставиха машината доста прецизно. Вакумираха с помпа и манометър в продължение на 15 минути и след като се убедиха че няма теч изпуснаха фреона и тестваха. След това попълниха гаранционната карта на машината и също така оставиха гаранция за монтажа.
Относно машината:
Беше монтирана в стандартен панелен хол 5х3.5х2.5 *(44 куб.м) с дървена стара дограма към остъклена тераса и една дълга много студена външна стена без никаква изолация. Пуснах климата още щом проветрих и почистих, на 22 градуса и AUTO FAN и го оставих да стопля защото на другия ден очаквах да испишат жена ми и новородения ми син от родилното и трябваше да е топло. След около денонощие в другия край на стаята беше 20 градуса при зададени 22 и външна температура от -10 като климата видимо подържаше почти постоянно втора скорост на вентилатора от възможни четири. От тогава не е исключван и подържа в отсрещниа ъгъл 22 градуса при зададени 22 - представя се образцово и без никакъв напън. Впечатли ме исключително тихата работа на външното тяло - просто нищо общо със останалите машини по съседските тераси, за разлика от предупрежденията на някои доброжелатели че HAIER били шумни. Вътрешното тяло не е адски тихо, но абсолютно сравнимо с много по-скъпи и реномирани марки (с които имам опит), а и факта че нито аз нито жена ми нито бебето имаме каквито и да било смущения по време на сън мисля че е достатъчен. Познатото "пукане" на пластмасите при смяна на режима е рядко и мога да кажа че след втория ден почти изчезна.
Като цяло мога да кажа, че съм доволен от покупката и препоръчвам безрезервно (за сега) конкретната комбинация от машина/доставчик/монтаж. За сравнение само споменавам, че преди да купя от технополис проверих цени/условия в представителството на ОSAKA във Варна, където ми предложиха (доста кисело и неприветливо) ОSAKA за приблизително същите пари, но монтажа след 10-ина дни (като се стопли) и въобще ....аматьорска история.
Това за сега. Ако някой има други въпроси с удоволствие ще споделя.
Етo какво не трябва да се прави:
Калориите не "бягат" през дренажната тръбичка. Но ако навън е доста под минус 5 или минус 10 градуса и влиза (примерно) 1 куб. метър/час *въздух с тази температура дали ще ти е толкова весело? А ако посредством комина на камината влиза повече въздух - 2-3 или повече кубици и това умножено по 24 часа по 5-6 месеца отоплителен сезон?
Аз просто питах дали някой знае има ли смисъл от запушването на таз тръбичка.
В България няма никакъв контрол на стоките, така че това че някой климатик се казва Panasonic или Daikin не означава, че са такива. Освен това климатиците се правят за различни климатични пояси - нормално е климатик които е направен предимно на охлаждане да не може да ти поддържа температура над 20 градуса вътре когато отвън е под -10 градуса. Доста от климатиците на пазара ни са внесени от Дубай (оттам излизало по-евтино да се внася), така че правете си изводите. Освен това в днешно време не се знае къде е произведен един климатик - компресорите са от едно място, платките от друго, а електронните компоненти по тях и другите материали - от трето и четвърто. Според мен единствената разлика между марковите климатици и другите е, че марковите ги правят с по качествени части и затова вероятността нещо да им изкиха е по-малка. Добре е да се разбере с какъв компресор е климатика, а в това отношение Mitsubishi са най-добрите. Гледам, че във форума много плюят Midea, Elit, Neo, Haier, Osaka и LG. Не съм кой знае какъв специалист но от личен опит съм забелязал няколко неща: първо - в момента Elit и Midea са най евтините на пазара - не можеш да си вземеш най-евтиното и да очакваш да ти работи супер. Миналата зима на доста Midea им изкихаха компресорите. Осаките едно време бяха много корави машини ама тогава имаха компресори Mitsubishi, а дори и до миналата година примерно ъгловите бяха много добри. Проблема е, че миналата година вкараха много нови модели, на някой от които още не са им изчистени производствените дефекти и започнаха да се гъбят. Иначе старите JV-та и NS-ки бяха супер. Имам няколко познати с такива модели - не са мръднали, а единият е сигурно над 10 години и се по ползва цяла зима нонстоп. Haier също бяха корави машини - при тях видях за първи път климатик с вграден йонизатор - сега вече и другите вкараха такива. За съжаление тези LG-та които се продават у нас явно не са пригодени за отопление при минусови температури - явно са направени за по-топъл климат - оттам и цената им е по-ниска, понеже компресора е по-слаб а и топлообменниците са по-малки - достатъчно е човек да види външното тяло. Освен това много е важно кой монтира климатика. Защото много от вносителите използват дистрибутори, който гледат да гушнат печалбата от продажбата, а след това за ремонт и поддръжка - не ги търси!
Затова няма точна формула какъв климатик да си купим - трябва да се поогледа човек, да разпита познатите си които вече са купили - дали са доволни от климатика, от монтажа. После да проучи с какви части е сглобен климатика и къде, защото дори и в Китай правят добри машини, важното е да знаеш къде.
Май стана доста голям ферман въпреки, че се постарах да да бъда по-кратък , но според мен това са нещата които всеки които си купува климатик трябва да гледа!
Накратко да споделя впечатления от последните два дни. Вчера и днес на два пъти вниманието ми беше привлечено от брутално тракане. И двата пъти като се загледах, тракащите клими бяха Hisense, което ме изненада. Мислех си, че тази марка все пак е една идея по-добра от сбирщайн марките, но уви - и двата климатика бяха брутални ледници и се чудя собствениците им що за олигофрени са, че не ги чуват след като аз ги чувам от поне 100 метра.
Здравейте,
вчера най-после ми монтираха климатика Както казах преди няколко дена, спрях се на втора употреба TOSHIBA RAS-251ETS. Първите ми впечатления са много добри. Вярно, че в момента не е много студено, но все пак климатика вдигна много добра температура в автоматичен режим доста бързо. Вътрешното тяло е много, ама много тихо. А външното въобще не се чува дори при отворен прозорец Остана да ми донесат дистанционното, че вчера го бяха забравили Дали случайно някой има преведени инструкции за този климатик и за дистанционното му? Благодаря предварително и като натрупавм повече впечатления, непременно ще споделя
Имам HITACHI RAS-RAC 35YH4 от една година. При температури от -15 градуса , до -19 се държа перфектно. Задавах му температура 21 градуса и ги подържаше точно 21 . Отоплявам стая 60 кубически метра.Харчише ми по 700 вата на час , при тези температури .Препоръчвам ви го . Външното тяло *напрактика е бесшумно . Вътрешното тяло не по шумно от прехвалените Panasonici , които са тъпкани с "екстри" , който не работят повече от месец.Относно слуховете за проблеми с електрониката на HITACHI , мисля че са пълни глупости . Заштото в нашия град има поне 30 такива машини и нито една не е дефектирала до сега.Дано да съм бил полезен .
Aве аз имах Хитачи - инвертор ,малайзийско ,а не китайско като твоя модел ,купих го ново за една камара пари .. и повече Хитачи няма да си купя ,много дървен климатик -шумен(макар че го даваха 23 db) ,без никви екстри и с изработка на нивото на Хайер най много,няма никакво място за сравнение с Панасоник ... добре че замина с жилището да не се нервирамПървоначално публикувано от ivanov_km