Първоначално публикувано от
yasenp Първо бих искал да спомена, че марките General и Fujitsu произхождат от марката Fuji Electric и са 99% еднакви моделите им. Моделът, който споменаваш е еднакъв с Fuji Electric RS-12LB и Fujitsu ASY12LB.
Напоследък доста се позанимавах с проучвания относно това къде са произведени марките General, Fujitsu, Fuji Electric. Изводите са следните:
1. Fuji Electric са китайски всичкитепродавани у нас. Freelander има достоверна информация, че компресорите на конвенционалните са LG, а на инвертърите май са си чисто японски. Аз лично съм се насочил към инвертър от тази марка с една уговорка - при доставката отваряме климатика, и ако на компресора пише нещо различно от MADE IN CHINA го вземам.
2. Fujitsu ме лъгаха, че са не били китайски във 100 фирми, обаждаха се до вностители. Вносителите били готови да ми покажат митнически декларации, че били японски
(за 1000 лв. нов японски - хахаха). В крайна сметка излезе, че май и конвенционалните и инвертърите са китайски, но им махат лепенките MADE IN PRC.
3. Лично ходих в Булклима оня ден, момчето ми се кълнеше, че всичките им машини били тайландски, но и на тях не пише къде са произведени(дали не са им махнали лепенките MADE IN PRC). За тази марка не мога да съм сигурен, но съдейки по минималните разлики в цените само мога да си мисля, че и те са китайски. Ако са все още тайландски климите им евала, обаче се съмнявам.
Концернът FUJITSU GENERAL има от 2001 година фабрика в Шанхай, откъдето мисля излизат всичките им машини предназначени за БГ пазара. Хубавата новина е, че тук работата май не е като при Panasonic - конвенционалка за 500 лв 12-ка със съмнителни качества. Съмнявам се тези клими да са много по-лошо от тайландските им аналози. Тук май става въпрос само за сглобка и производство на елементарните части, повечето чарколяци май са си японски или тайландски. Ще споделя повече като ми отворят климатика пред мен. Другото което съм написал не е 100% вярна информация, но не са и лъжи.