Първоначално публикувано от
virgo Попаднах на доста интересен факт докато навлизам в бездната за избор на климатик. Няколко страници по-напред във форума леко е засегната темата за фреон-а на климите. Това което научих и ако някой е чул нещо подобно да потвърди че фреон 407 е стандарт за Европа и всички клими произведени тук са с него, а що се отнася до 410 той е стандарт за Азия и респективно всички произведени там са с него. Незнам кой колко компонентен е, но спецове от един магазин казаха че нито един от двата не можел да се допълва ...Кое сега е вярно...дано има някой който се е занимавал с тази част.
А за моят избор сведох до два варианта /информативно искам окол 800лв да дам/:
1. ЕТА R505 12-ka za 799лв с компресор мацушита /тези съм сигурен че имат нещо общо с Панасоник, даже май са собственици/
2. Panasonic CS/CU-W12DKE малайзия едишън пак 12-ка за 699+120 монтаж, и въпреки доста постове които обясняваха за големи поръчки и т.н. все още ме притеснява големия спад в цената на този хубав климатик.
Гледах и една фирма с клими Fujitsu определено са доста по добри от тези два варианта но тази година няма да мога да взема някой от тях
а и все пак имам хол така че за следващата година определено ще е някой от японските модели например FUJITSU GENERAL ASY 12USB Japan-ran и FUJITSU GENERAL ASY 12L-инверторен, но и цените са добри 1160лв и 1560лв.
Дерзайте!