Първоначално публикувано от divi4
Повечето са с R-22 ,исключение правят само моделите в който има буквите ;R1 ; R2 ; DB ;SDB теса с R-407 i R-410 A.Обикновенните всички са с R-22.
Първоначално публикувано от divi4
Повечето са с R-22 ,исключение правят само моделите в който има буквите ;R1 ; R2 ; DB ;SDB теса с R-407 i R-410 A.Обикновенните всички са с R-22.
Всеки климатик след монтирането при своята експлоатация , губи една част от фреона.
В каква граница е нормалната тази загуба ? Може ли да се каже (разбира се приблизително) след колко години експлоатация ще се стигне до моментът на дозареждане с фреон , при един перфектно изпълнен монтаж ?
Отделих няколко дена да изчета темата по понятни причини .Някои неща знаех някои научих в крайна сметка съм благодарин на най активните защото вече знам какво ми тябва.
Но с тия коефициенти нищо не ми е ясно как се консумира единица енергия а се отдават примерно две и половина. Що за перпетомобиле са тези клими???
Моля ако някой може да даде линк на български или ако има възможност да отдели време да обясни на вероятно единственият невеж по тези топлини машини как отдават повече енергия от колкото консумират.
10Х на всички активни
Ами много просто : климатика не преобразува електричеството в топлина или студ а пренася енергия, като използва свойството на веществата да отдават или приемат енергия при преминаване от едно агрегатно състояние в друго. За хладилен агент се използват вещества с ниска температура на кипене: -30 -40 градуса ( водата кипи при 100 градуса )Първоначално публикувано от kalabrieza
Първоначално публикувано от ivanov_km
На теория за разлика от автомобилните климатици сплит системата при перфектно изпълнен монтаж не бива да има загуби на хладилен агент.
Колегите от бранша обаче плашат клиентите ( и аз също ) че трябва да се правят профилактики и дозареждане поради една много прозаична причина, всички я знаят нали :-)
Не само за това е профилактиката, но един глас за теб, поради откровеността!Първоначално публикувано от nebelservice
Привет на специалистите!
Някой би ли ми препоръчал читава фирма (става дума за София) за монтаж и сервиз на климатици Haier? Трябва ми компетентна и коректна консултация на място, грамотен монтаж, надежден сервиз.
Още нещо: Защо във фирма "Екоматик" Haier-ите са с гаранция от една година, а в "Технополис" - с три?
Предварително благодаря.
P.S. Ако питането ми противоречи на правилата на форума, моля за отговор по mail/ЛБ.
Олеле какъв отговор ми дадоха само:"казвам им за проблема те ми викат:ми 12 ка JB ли ви е модела със сивия панел,аз викам да ,е ми тази партида вика е така ,предишната не беше.Електрониката е такава.И други хора се обаждаха.Не е само вашия така.!!!@@@@????!!!!"Ужас.Сега се чудя какво да правя.Да пийна една студена водица и да ръчкам на ръка всеки път при пускане климатика,качил се на столПървоначално публикувано от to6kovoto
Не че не е писано достатъчно за Осаките в този форум. Но ето че пак има хора-мазохисти да си купуват боклуци. Не се обиждай, просто трябваше да прочетеш 5 реда преди да купуваш.Първоначално публикувано от jimmy
Здравейте
Решил съм да си купувам климатик, който ще ползвам предимно за отопление. Спрял съм се на PANASONIC CS/CU-PW12DKE. Четох във форума, че за да се справи с ниските температури неинверторен климатик, външното тяло трябва да се монтира на завет, на огряна от слънцето стена , и т.н. В тази връзка имам следната идея, която се надявам с Ваша помощ да разбера дали е удачна :
Тъй като живея на последен етаж в панелен блок, мога ли да монтирам външното тяло във въздушната възглавница над стаята ? При този начин на монтаж външното тяло ще бъде почти над вътрешното и тръбният път ще е доста къс - как ще се отрази това на работата на климатика?
Разчитам на компетентно мнение относно моята новаторска идея, за което предварително благодаря!
Първоначално публикувано от Aaagrh
гаранцията е 3год. но на тях пише че за да важи ,след всяка година трябва да има профилактика ,затова са талоните долу на гаранцията.Преди не беше така.Идват правят профилактика и изпращат талон и така се удължава гаранцията с една година. Това го пише на гаранцията.
вятъра е носител на енергия ,така че няма полза климата да е на завет .. относно огряването от слънцето - също няма практическа полза ,тялото е бяло а слънцето зиме - твърде слабо .. виж монтирането в кухината над последния етаж на панелките може да има реална полза ,там винаги е по топло зиме отколкото навън ,а лятото пък е по хладно ,би следвало ефективноста на климата да се вдигне ,даже мисля те преди година в тая тема имаше такъв ентусиаст и беше доволенПървоначално публикувано от profyt
Имаше подобни идеи за монтиране в мазе, където през зимата е доста по-топло. Остана неразрешен проблемът какво става когато климатикът успее да охлади въздуха в помещението, в което е сложено външното тяло. Ако на панелката отгоре е цяло помещение за целия блок(ако е огромно искам да кажа)... От друга страна през лятото там би трябвало да е много горещо и да се затопля допълнително от климатика... В най-лошия случай ще си платиш за да ти го преместят навън, ако се окаже неефективно
Въздушната междина е обща за входа, т.е. ~ 300 кв.м. Лятно време наистина е голяма жега , а зимата просто незнам колко ще е по-топло(да допуснем 3-5 градуса разлика), май единственото сигурно нещо е, че ще е на завет. Това дали ще е достатъчно условие да работи ефикасно в режим на отопление при ниски температури ?Първоначално публикувано от myrshavija
Ако искаш да не те боли главата направи си един стандартен монтаж на външното тяло , както те съветва Alexi.
Не съм много съгласен с Alexi относно първото му твърдение. Някъде в мрежата срещах таблици за студоусещането като функция от външна температура и скорост на вятъра. Без да претендирам за точност имам спомен, че при температура напр. -10 С и скорост на вятъра 5м/сек усещането е като при -25 С.Не съм много наясно с принципа на работа на климатика в режим на отопление, но си го представям така(ако не съм прав ме поправете):изпаряване на фреона във външното тяло(поглъща топлина), и втечняване във вътрешното(отдава топлина). В тази връзка си мисля, че е по-добре външното тяло да е възможно по-прибрано.Първоначално публикувано от Alexi
Тъй като става дума за помещение без балкон и със западно изложение,с изглед към полето, то нямам голям избор. В София ветровете са предимно от запад и ще си го обдухват това външно тяло както си искат. Знам, че някой ще каже - решението е инверторен климатик. Така е, но в момента нямам такава възможност. Затова търся някакво друго решение.
Така и не разбрах: проблем ли ще е разполагането на външното тяло над вътрешното и късия тръбен път ?