Здравейте,
изправен съм пред дилема относно закупуването на климатици за охлаждане и отопление на малка жилищна площ а именно две стаи едната от които 14 кв.м. а другата около 9 кв.м.
Стаите са със изложение изток, североизток, тухлена зидария, топло изолирани със 5см XPS, PVC дограма с нискоемисйни стъкла етажът е приземен над мен живеят хора които също се отопляват. По голямата стая ще бъде всекидневна и кухня със съответните електроуреди ел печка, малък хладилник, телевизор. Тъй като помещението е ниско 2,3 м. съм се спрял на решение с подови вътрешни тела (от съображения за комфорт). НО.... каква беше изненадата ми когато разбрах, че цените на тези подови вътрешни тела при "марковите" климатици са в пъти по-високи от съответните такива настенни. Не желая да се коментира защо е така сигурно има някаква причина, но аз не мога да я променя така че...
Въпреки, че като инженер осъзнавам, че инверторната технология е бъдещето за съжаление ще трябва да направя компромис, тъй като не мога да си позволя толкова голяма инвестиция а именно около 6-7К лева.
След доста четене и търсене съм се спрял на следния конвенционален модел на МИДЕА http://www.midea.ru/catalog/prof/cei...loor/mub/tech/ или този модел на ELECTRA http://centro-clima.com/pxd.html. Тъй като незнам нищо за тази компания ELECTRA (Разбрах че била израелска) мисля, че засега везните наклоняват към МИДЕА още повече, че моделът е нов от тази година и цената му в Б-я засега ме устройва. НО... Притеснявам ме факта, че моделите на МИДЕА които се предлагат са от 18ка нагоре и искам да питам дали като имам толкова голям запас на мощност това няма да се отрази като много голяма консумация на ток тъй като най вероятно компресора е с по-мощен двигател. Обмислял съм и опцията за Multi Split система с едно външно тяло 24-ка, но ме възпират съображенията за сигурност тъй като както съм чувал, че ако едното вътрешно тяло дефектира и другото спира... а ако това е през зимата ... Другото нещо което искам да знам е дали така наречените нискотемпературни комплекти (мисля че е нагревател във външното тяло срещу замръзване) се предлагат и на българскя пазар и дали са направени да се задействат автоматично или ... изобщо идеята мисля, че я разбирам, но не знам как е реализирана всъщност? Също така искам да знам как стои въпросът с конденза при тези подови тела? Досещам се, че при конвенционалните климатици сигурно е в големи количества, как всъщност се решава проблема с този конденз и не се ли образуват гъбички и плесени?
Ще се радвам ако някой от специалистите в този форум ме посъветва и ми предложи други алтернативи или ако има хора използващи такъв тип климатици изкажат мнение.
Предварително благодаря.