ba4_dido , само да те питам тази тръба в стаята ти ли е?
ba4_dido , само да те питам тази тръба в стаята ти ли е?
ba4_dido, само да ти кажа, че при външна температура от 8 градуса, налягането трябва да ти е от 18 до 23 бара при автоматичен вентилатор...Незнам какви са тея майсторчета и как са констатирали, че всичко е наред. Този уред който са донесли, е датчик за пропуски на фреон. Като пуснеш климатика, духа ли топло? И това налягане което са замерили при какви настройки на климатика е? При конвенционалните климатици е нормално вентилатора да спира, при по високо налягане на кондензатора, тогава се включва - когато трябва да се охлажда, но тези процеси се контролират автоматично от климатика.
Ами духа си толо по принцип. По-добре да дам малко предистория... Цяла зима си държа климатика на 23*, като термометъра в другия край на стаята си показваше 21-22*. Дори в най-големите студове в стаята не е падало под 20*. Когато се затопли започнах да изключвам климатика нощем. Но забелязах че денем не може да дигне повече от 18-19* и реших че още е рано да го спирам. Отново го оставих да работи постоянно, но вече повече от седмица си държи тези 18-19*. Тогава се усъмних и започнах да проверявам филтри (чисти са).... и видях че има въпросните жълти петна за които писах по-горе. Тогава се обадих на фирмата, а във форума писах по-късно. Това обясних и на майсторите (без да казвам че съм писал тук...)Първоначално публикувано от Aleksandars
Още като дойдоха майстора вдигна градусите на 30 (бяха си на 23) и каза че духал топло. Действително в стаята се затопли. След това развиха бандажната лента. Уреда не отчете да има пропуск на фрион. А и лентата не беше мазна на пипане, просто беше оцветена. И после мериха налягането - 2Мра! Вентилатора е винаги на макс. Не мога да кажа точно, но мисля че беше зададена 25* (но е възможно да е била и повече...) като мериха налягането. Тогава видяха че вентилатора на външното тяло спирал...
Заключението: "Ти си проблемен клиент, който не може да си кара климатиците! Имаш си дистанционно,дигай градусите! Топлия въздух се качвал горе и затова..."
Сега са зададени 25*, а в стаята е 20!
При конвенционалния климатик няма никакво значение на колко градуса си го настроил, духа си по един и същи начин, разликата е, че изключва при достигане на различна температура. Ти сам го казваш, че не си го иключвал и ти е поддържал много добри параметри за този климатик, когато си го изключил са ти изстинали стените и за да успее да навакса трябва да си вдигнеш заданието, после пак може малко да го намалиш.
Климатика работеше поне седмица непрекъснато и си държеше 18-19*, не повече! Денем в стаята понапича и слънце, температурите навън бяха над 5 *... Освен това и друг път съм го спирал, примерно за коледа не работи 2 дни, беше доста по-студено навън, дори и денем си беше минус.Първоначално публикувано от jorkata74
Първоначално публикувано от ba4_dido
Каква точно е функцията на ябалковия-катехинов филтър и има ли разлика между йонизиращ филтър и йонгенератор.
АМИ ЗАЩО ДА ДАВАМ 1500ЛЕВА ЩОМ ЩЕ ПАЛЯ КЮМБЕТО ИЛИ ПЪК ЩЕ СТУДУВАМ НА 22 ГР.
Моля за мнение да ли ще има отрицателен ефкт при монтажа на стенен инверторен климатик(9-ка Fuji) в стая(спалня,15m2) по следния начин.
1.Вътрешното тяло ще бъде монтирано под прозореца на около 55-60см над пода тъй като на страничните стени има секции а около прозореца няма място. Този начин на монтаж ще повлияели с нещо на режима на отопление и на ефективността.
2.Външното тяло съответно ще е "на гърба" на вътрешното пак под прозореца, което означава много къс тръбен път. Това поражда ли негативни последици като се има в предвид, че е инверторен (шумове, работа на компресора... ) и трябва ли да се мисли как да се отдалечи външното тяло и на колко най-малко. Благодаря за всеки съвет и мнение)
Вземи си подов .
Ако държиш да е Фуджи тсу Генерал :
http://www.bulclima.com/bg/product/1...teristiki.html
Иначе мноо марки предлагат подови климатици .
По скъпи са) и са с по-лоши показатели освен сега Fuji имат нов модел, но цената е по-висока от 9LCC стенен...)
Да точно този гледах и аз)
хубави показатели но цената ще доста над... 9LCC)
Май му търсеха 3000 + с монтажа , до колкото си спомням .
Бая пара си е![]()
stiv13, а на теб какъв ти е бюджета ? Принципно няма да има проблем машината, но не е редно да се монтира така. Най-добрият вариант е подов, за да си спокоен.
По 1. Ако разчиташ на климатика за охлаждане определено няма да е добре и ще имаш проблеми, но ако искаш само да се топлиш с него мисля, че даже ще се увеличи комфорта в стаята. Ако го монтираш така, непременно напиши впечатления, защото отдавна си мисля дали няма да е по-добре по този начин. Пак казвам за отопление.Първоначално публикувано от stiv13
по 2. това, че вътрешно и външно са едно до друго не означава, че не може да се направи малко удължаване на тръбите зад външн. тяло. За инвертор е добре да има ок. 1-1,5м път. Незнам точно защо, но от опит при по-къс път не работи добре.
Най-малкия подово-таванен Фуджицу мисля, че е 18-ка. Освен това са по-скъпи, а за инверторен цената става още по-нагоре.
Даикин имат подов тип инверторен климатик на които цената е около 1800 лева ако не бъркам.