От известно време се опитвам да си избера климатик и колкото повече чета, толкова по-зле става. Моля за помощ.
Това е скица на помещенията, които е нужно да се отопляват/изстудяват.
Ще използвам климатика както лятото, така и зимата като основно отопление. т.е. трябва да работи при всякакви климатични условия.
Първоначалната ми идея беше да купя един климатик, с който да утоплявам и двете стаи - те са разделени с врата (стена и врата - т.е. все пак си е плътна преграда). При така обзавдените стаи единственото място където мисля, че може да се сложи климатика е над дивана - така че да може да бъде нагласян да духа напред и съответно над главите на седящите на дивана. Другия вариант е да се сложи над библиотеката и съответно да духа директно в дивана, което мисля, че не е най-доброто. Обмислях вариант да се хване на трегера над прозореца (той е висок към 25 см.) и съответно да духа навътре към стаята, което би било най-доброто според мен, но до колкото разбирам е невъзможно да се сложи на толкова малък трегер - има нужда да има разстояние между климатика и тавана (колко тряабва да е това разстояние и мислите ли, че все пак може да се сложи на трегера)
И така, ако климатика се сложи над дивана, той ще духа директно към вратата на спалнята, затова и мисля да не взимам втори климатик за спалнята.
Въпросите ми са няколко:
1. До колкото успях да разбера, ако климатика е един ще ми трябва 12. Няма ли да стане и с 9?
2. Ако климатиците са 2 - значи ли това, че две 7-ци ще са достатъчни?
3. Не на последно място моля ви препоръчайте климатик и фирма. До момента гледам главно Панасоник и Фуджицу - те ми харесват като цени.
4. Мислите ли, че 1500 лв. ще стигнат за добър климатик и кой ми препоръчвате?
5. Кои екстри като минимум трябва да търся, примерно кой филтър?
Към момента гледам PANASONIC CS/CU-UE12HKE - 999лв.
Предлагат ми и PANASONIC CS/CU-E12HKE - 1499лв. - не мога да разбера каква е разликата?
Fujitsu ASY-12USB - 850 лв.
Благодаря предварително.