Първоначално публикувано от
tweeg 100 вата на кубик викаш от онези ватове дето са при +7 градуса. От тях при -7 градуса ще останат към 70% = 70 вата.
Айде сега си представи една спалня 16 квадрата на 2.60 височина. Ако идеш в магазина и кажеш, че искаш да си сложиш конвектор колко киловата ще ти дадат??? Според мен 2кВ. Айде сега да сметнем ти с колко си се "презапасил" - 16 * 2.60 * 70 = 2.9кВ. Има-няма 50% отгоре.
Ще речеш ама може да стане -15 - може, ама тогава климатика ти ще е на 55% - 55 вата. Айде пак сметката 16 *2.60 * 55 = 2.28кВ. Пак си 15% отгоре и то на НОМИНАЛА.
Кога последно помниш -15? Аз дори преди 4 години не можах да го докарам. Дори и да има една седмица с такива температури винаги може за 2 седмици на 5 години да включиш една духалка.
Сега малко наблюдения за моя и на съседа дайкин GV. Какво да ти кажа - неговия бичи здраво и няма замръзнала тава, моята 60-ка 2-3 пъти на сезон замръзва тавата и то не за друго ами защото не е направена да работи с презапасяване. Добре че навремето не послушах форумните гурута, които ме мятаха на 71-ца.
Каква работа над номинал??? Един климатик ако го сметнеш при 60-70 вата на кубик сигурно веднъж на 4-5 години ще работи на номинал за има-няма 1-2 седмици.
Е гаранцията на БМВ и Мерцедес като е 2 години това какво значи, че трябва да ги караме с 20км/ч, че да не се преумори двигателя ли?
Айде малко по-сериозно.