Здравейте,
след като ми помогнахте доста при конкретния избор, бих искал да предизвикам коментари и дискусия на тема генерални насоки какво се гледа при избора и оценката на климатика.
Честно казано питам по-скоро от чисто любопитство към материята отколкото за конкретния ми случай за вкъщи. Направих си труда да събера данните по datasheet на климатиците, които се споменаха по моя казус. Добавих за сравнение на "референтни стойности" топ моделите, които често се споменават във форума toshiba daiseikai и Daikin Ururu Sarara. Много е вероятно данните да не са на 100% вярни, не съм инвестирал повече от 20мин общо за таблицата. Важното е да обсъдим какво се гледа по принцип и кое какво води.
Малко въпроси от мен:
1. При данните за отдадена мощност обикновенно дават три стойности - аз ги чета като минимум, номинална и максимум. Какво точно означава номинална стойност?
2. При данните за консумирана мощност обикновенно една стойност - тя "номиналната" ли е и какво показва тя? Някаква осреднена за определен режим на работа ли - например както средния разход на колите?
3. Наи-силно ми прави впечатление при по-яките машини (daiseikai, ururu sarara, nocria) значително по-широкия обхват на отдаваната мощност - нисък минимум + висок максимум. Това е близко до акъла, че е хубаво нещо за ефективност и комфорт. Какво губя ако взема Mitsubishi Heavi 50ZM-S, който е с много по-висок минимум от конкуренцията? При по-ниски нужди от мощност ще работи повече на on/off, а не като инвертор?
4. Гледайки само тези данни например - има ли нещо, което дава преднина на MHI 50ZM-S спрямо Нокриата?
П.С. Всички климатици над линията са за помещение 30-40м2 или до 100м3 , каквото е хола ми. Отдолу са за малки стаи до 15-20м2 - спалнята.
ACs.jpg
Разбирам, че освен сухите каталожни данни до голяма степен използвате и наблюдения и опита Ви. Интересно е все пак като гледаме данните кое как да тълкуваме и сравняваме. Всякакви други коментари ще са интересни също.