Страница 86 от 190 ПърваПърва ... 3676848586878896136 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,276 до 1,290 от общо 2844
Like Tree1225Одобрявам

Избор на Климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2014
    Живее в
    София

Отговор: Избор на Климатик

Здравейте,
    след като ми помогнахте доста при конкретния избор, бих искал да предизвикам коментари и дискусия на тема генерални насоки какво се гледа при избора и оценката на климатика.
    Честно казано питам по-скоро от чисто любопитство към материята отколкото за конкретния ми случай за вкъщи. Направих си труда да събера данните по datasheet на климатиците, които се споменаха по моя казус. Добавих за сравнение на "референтни стойности" топ моделите, които често се споменават във форума toshiba daiseikai и Daikin Ururu Sarara. Много е вероятно данните да не са на 100% вярни, не съм инвестирал повече от 20мин общо за таблицата. Важното е да обсъдим какво се гледа по принцип и кое какво води.

Малко въпроси от мен:
    1. При данните за отдадена мощност обикновенно дават три стойности - аз ги чета като минимум, номинална и максимум. Какво точно означава номинална стойност?
    2. При данните за консумирана мощност обикновенно една стойност - тя "номиналната" ли е и какво показва тя? Някаква осреднена за определен режим на работа ли - например както средния разход на колите?
    3. Наи-силно ми прави впечатление при по-яките машини (daiseikai, ururu sarara, nocria) значително по-широкия обхват на отдаваната мощност - нисък минимум + висок максимум. Това е близко до акъла, че е хубаво нещо за ефективност и комфорт. Какво губя ако взема Mitsubishi Heavi 50ZM-S, който е с много по-висок минимум от конкуренцията? При по-ниски нужди от мощност ще работи повече на on/off, а не като инвертор?
    4. Гледайки само тези данни например - има ли нещо, което дава преднина на MHI 50ZM-S спрямо Нокриата?

П.С. Всички климатици над линията са за помещение 30-40м2 или до 100м3 , каквото е хола ми. Отдолу са за малки стаи до 15-20м2 - спалнята.
    ACs.jpg
    Разбирам, че освен сухите каталожни данни до голяма степен използвате и наблюдения и опита Ви. Интересно е все пак като гледаме данните кое как да тълкуваме и сравняваме. Всякакви други коментари ще са интересни също.

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Бих се опитал да ти отговоря, с уговорката че съм само потребител и климатиците са ми нещо като хоби. Нека и професионалистите си кажат тежката дума,
    1. Номиналната стойност е дефакто само една стойност от възможностите на машината. Тя по скоро показва какви са реалните, непрекъснати възможности на машината, без да влиза в екстремни ситуации и да работи дълго и безаварийно. Тази стойност обикновено се използва за оразмеряване на машината, разбира се съобразявайки реалната кубатура, реалните загуби на помещението и изискванията за комфорт на работа. Като пример ще ти дам Даикин FTXZ серията - реално една и съща машина от 25 до 50. Различни номинални мощности, но ако се вгледаш, ще видиш, че реалните възможности са от 0.6кВт до около 9квт, което разбира се не означава, че може да си сложиш 50ка в 15м2. Софтуера е така направен, че да оптимизира работата на еднаквия хардуер при различни условия.
    2. Консумираната мощност, когато това е една стойност за отопление или охлаждане показва средна консумация при определен предварително начин на ползване, за определени предварително климатични условия. Общо взето нищо конкретно не казва и не си заслужава внимание. Само в България има конкретни населени места с толкова различни климатични условия, че да усредниш консумацията на една и съща машина за тях е безмислено упражнение.Ясно е, че по едно и също време една мащина в Шумен ще консумира средно 1кВт, докато в Петрич може би само 350Вт. Да не говорим, че тази стойност въобще не отчита различията в топлинните загуби на конкретните помещения. Ясно е само, че по голямата машина ще има по голям среден разход. Средният разход при автомобилите е доста по точно нещо и аналогията тук е неуместна.
    3. Да, големият обхват, като мощност, говори че машината е от най висок клас. Ти в случая сравняваш машини от различни класове, което не е много коректно - би трябвало да се сравняват машини от еднакви класове. Разбира се трябва да се взима и предвид, че отделните производители имат различни виждания и подход относно това, как трябва да работят машините в различни условия, тъй като и претенциите на клиентите са различни. Ниският минимум, обикновено е свързан с по ниска консумация в точно определени условия, но и с по хладния си поток на въздуха, който отдава. По високият минимум пък прави по комфортен престоя в зимни условия. Тук трябва да се има предвид и това с какви компресори са оборудвани различните машини, какви са техните възможности и начини на работа - не винаги работата на нисък минимум е ефективна за самата машина. Всеки отделен случай е много конкретен и примрно, високият минимум на Митсубишито, но в голямо помещение не гарантира работа on-off.
    4. Всяка машина си има предимства и недостатъци. В случая Нокрия е висок клас машина, докато Хевито е среден клас на марката и сравнението не е много коректно. В общия случай Нокрията превъзхожда Хевито почти навсякъде, но според мен от гледна точка на комфорт, спокойна работа, дълготрайно и безаварийно ползване ще си по доволен от Хевито. Нокрията е по груба сила - най вероятно ще е по ефективна/ лееекичко по ниски сметки/, по бързо затопляне, повече екстри за пречистване на въздуха, но със сигурност повече течение и веене.
    Aleksandars и DUNDURMA харесват това.

4. Тук е от
    Oct 2014

blazarov , ако пред вас е дилемата между Мицубиши 50ZM-S и Нокрия 14 мисля, че по-добрия избор клони към Нокрията /както по-горе е описано подробно тя е по-висок клас машина/ и бих казал, че в голямо помещение силата не турбината не се усеща толкова осезателно. Степените на турбината са 4 основни + слиип + автоматична. Има самопочистване на филтрите и самодезинфекция /тази функция според мен е особено полезна след работа в режим охлаждане/ Мисля,че Нокрията ще слиза на по-нисък минимум спрямо Мицубишито и това ще се отрази в някаква степен и на сметката за ел.енергия.

5. Member Аватара на powerful
    Тук е от
    Nov 2013
    Живее в
    София

Нокрията е добър избор на климатик, но не минава по REECL. Като цяло бих казал същото за 50ZM. Както е споменато по горе , с нокрията доста силно духане в помещението но ще работи .
    Въпрос на избор е и двете машини са страхотни, като се абстрахираме от последните статии за последната доставка на нокрии и проблемите им.

6. Тук е от
    Aug 2015

Здравейте! имам питане относно два модела Клима Нова ООД - Климатик Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZ-SF35VE - Климатици в Пловдив и региона
    и Инверторен климатик Daikin FTX35K/RX35K.
    Мисля да поставя в хола един от двата. Холът ми е преходен с кухнята така че стават 25 кв.м. Става въпрос за панел, южни стаи с добра изолация и дограма. И не на последно място гр. Пловдив , където зимите са сравнително меки. От многото мнения съм се спрял на тези две марки, а за цена около 1500 лв. тези два модела ми се виждат най подходящи. Като че ли повече клоня към мицубишито, понеже има по добри показатели при _10 градуса, а по принцип ми е основно за отопление. Иначе има и доста негативни коментари за моделите но все пак държа на тези 2 марки и ще се радвам някой който ги е ползвал да сподели мнение...

7. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

a4kin, един съвет от мен. Може да Ви допадат тези два модела, но честно да Ви кажа, не са за Вас Ще се изразя кратко - това са "анемични" модели, ако ме разбирате. По добре погледнете следните модели:
    Toshiba RAS-B13N3KV2-E Suzuzmi Plus
    General Fujitsu ASHG12LUCA
    Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZM-S~SRC35ZM-S Premium

8.  

9. Тук е от
    Aug 2015

Много ти благодаря за бързия отговор Aleksandarsнимателно прегледах предложенията ти и мисля че разбирам какво имаш предвид. Моделите които аз съм харесал имат сравнително малка мощност при -10 градуса, особено дайкина ( FTX35K/RX35K-10ºC 2.24 kW).От твоите предложения ми допадна Fujitsu модела заради параметрите -мощност на отопление при -10ºC 3.90 kWW и Mitsubishi модела -Мощност на отопление при -7ºC: 3.20 kW. Понеже ще ги ползвам основно за отопление имаш право ,че това си е от значение.Обаче ми прави впечатление че климатиците с по голяма мощност при ниски температури, не са толкова икономични.Искам да кажа,че избраните от мен модели имат по добри показатели COP и SCOP, но пък твоите предложения биха се държали по добре на студ, явно. Та въпросът ми е струва ли си заради някакви А+++++++, (които може би ще се окажат някакви 5-10лв икономия на месец) да налитаме на климатици с големи SCOP или може би по важно е да климатикът да е с достатъчно резервна мощ. Може би се изразявам като лаик, за което се извинявам.Освен твоите предложения би ли ми казал нещо за PROFESSIONAL серията на daikin и по специално за FTXS35K/RXS35L3 дават го при -10ºC:3.60 kW. Е вярно е малко по-скъпичък е но заради марката може би си струва.
    Този пост е редактиран от a4kin; 13-08-15 в 12:41.

10. Senior Member Аватара на KI_YOOU
    Тук е от
    Nov 2014
    Живее в
    Русе

Толкова много е изписано по тази тема... Дайкин имат 1 свестен модел за Европа и той струва 4000лв, останалото е леш! Иначе си прав, на зима с изброените от теб Дайкини сметката за ток ще е доста ниска и не защото са икономични, а поради простата причина че няма да ги пускаш - защото не топлят!
    А сега бягай си купи два от тях...

п.п Ей тази марка братче, преди 30 години дядовците ви само Мерцедеси караха.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Ти кога се топли на дайкин та ги знаеш тези неща? Няма как климатик с 2kw на -10 да поддръжа 25 градуса в 25м2 с калпава изолация бил той дайкин или хтиачи.

12. Member Аватара на JOKVN
    Тук е от
    Feb 2012
    Живее в
    Варна

Тука много смели изказвания има,аз бих подкрепил първото предложение на Александърс за тошибата.Имам наблюдения на такава 13ка горе долу подобно помещение и трябва да ти кажа че не ги усеща.Иначе относно дайкина,професионалната серия си е хубава и като е правилно оразмерена си върши работата,лошото е че цената е доста завишена и затова не бих я избрал.

13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2014
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    ...

4. Всяка машина си има предимства и недостатъци. В случая Нокрия е висок клас машина, докато Хевито е среден клас на марката и сравнението не е много коректно. В общия случай Нокрията превъзхожда Хевито почти навсякъде, но според мен от гледна точка на комфорт, спокойна работа, дълготрайно и безаварийно ползване ще си по доволен от Хевито. Нокрията е по груба сила - най вероятно ще е по ефективна/ лееекичко по ниски сметки/, по бързо затопляне, повече екстри за пречистване на въздуха, но със сигурност повече течение и веене.
    Здрасти,
    вече няколко човека се изказват, че Нокриата ще "вее" повече от MHI-то?
    от къде идва това и защо е така? Аз като гледам данните дори й дават по-ниски нива на шум.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Гледай дебитите на турбината при различните скорости.

16. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

a4kin (градски),извини ме, че ти пиша на ти, без де те познавам, но приеми един съвет - ++++-те и разните там SCOP-ве и т.н няма да те топлят като стане навън студено...Всички теза неща са точно измислени за такива като теб. Добре оразмерената машина създава комфорт на потребителя и работи икономично - повтарям се, но няма начин.
    Alexi, avenger, Mega и 1 други харесват това.

17. Member
    Тук е от
    Mar 2011

Цитат Първоначално публикувано от blazarov Виж публикацията
    Здрасти,
    вече няколко човека се изказват, че Нокриата ще "вее" повече от MHI-то?
    от къде идва това и защо е така? Аз като гледам данните дори й дават по-ниски нива на шум.

Нокрия съм виждал само на картинка.Но при положение ,че вътрешното и тяло е широко колкото на добра 12 ка,и също така е и малко леко,то няма как да извади тея 9 кв освен със силно духане.Същото важи според мене и за високия коп при номинал от 6 кв.Като гледам данните на макс. вентилатор е 47 дб ,мойта клима е 39 и имам чувството че ще ме отвее.Също така външното тяло на MHI е огромно ,на Нокрията е малко по високо от на 12 ка и е само 39 кг ,което предполага по натоварена работа на компресор и перка и по лошо представяне със по чести дефрости при влажно време.

18. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Вътрешното тяло на Нокрия колко да е леко? Има няма 14 кила, леко ли ти се струва? Външното тяло на Нокрия и 50-ката на MHI са еднакви килограми, плюс-минус един. Огромни може да се каже, че са на моделите 63, 71 и 80.

Цитат Първоначално публикувано от ^Rokera^ Виж публикацията
    Нокрия съм виждал само на картинка...
    Предполагам и 50-ка на MHI също?
    Alexi одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.
    От WhiteNoise във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3300
    Последно: 01-01-13, 09:01
  2. Помогнете ми за избор на климатик - 2011 г.
    От valen1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3559
    Последно: 03-01-12, 18:02
  3. Помогнете ми за избор на климатик - 2010 г.
    От valen1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1836
    Последно: 24-12-10, 18:43
  4. Помогнете ми за избор на климатик!
    От Stan_80 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 39
    Последно: 12-02-10, 14:34
  5. Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
    От 1115 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1632
    Последно: 31-12-09, 12:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе