На какъв принцип е мулти-то. В повечето случаи едва ли ще работят и двете вътрешни тела, оправдано ли е в такъв случай монтажа на такъв тип система (откъм място съм малко ограничен, именно заради това се замислям за мултисплит). До какъв минимум стига машината с едно или две работещи вътрешни тела?
Здравейте,
мисля да се обзаведа с клима и аз до 2 -3 седмици, след като разчистя терасата, където ще го монтират, от разни едрогабаритни непотребни вече боклуци.
За хол, междинен етаж, панел, 21 кв.м. Източно изложение, без изолация (освен към терасата, всички стени са вътрешни), ПВЦ дограма, слънчев до около 10-11 ч. Лятото е сравнително хладен, а зимата - топъл (отопляван е с колонна керамична "духалка" 1,5 кВата, настроена на 22 градуса, в най-студените дни при -10 - 15 с мааалко помощ от конвектор).
Чета из форума и напоследък следя общо взето какво се търси/съветва.
До момента съм в горе-долу трилема за следните модели:
- LG D12CM - най вече ми харесва дизайна (а и беше най-първият ми избор), но не намерих много мнения за него...
- GENERAL ASHG12LMCA - по предложение на местна фирма с добро реноме (дилър на GENERAL), но като че ли по ми харесва ASHG12LUCA , мои познати са доволни от първия;
- PANASONIC Е12QKEW - четох хубави неща, слушах, че "Панасоник са много капризни и размразяват често", но най-лошото беше като го видях в Техно - при изкл. климатик клапата не се затваряше до горе, а висеше леееко открехната.
Искам клапата да се отваря отгоре-надолу, тъй като ще е разположен частично над диван и ако е обратно (отдолу-нагоре) се притеснявам да не духа непрекъснато на седящите.
Не знам как стои въпросът с гаранцията (ако не е General), тъй като от местната фирма ще го монтират и ще поемат гаранцията за монтажа, но търговската... При евентуални проблеми да не се почнат едни "от монтажа е" и "от климатика е". А съм видял как работят "майсторите" от техном. и съм решил да не ги пускам у дома...
Бюджет - около 1500 лв. без монтажа
клапата виси така щото е пипана с ръце ,като се захрани вътрешното тяло ще си я прибере
Аз мисля, че няма да е практично използването на един климатик за двете помещения. Първо няма да е комфортно. Второ няма голяма проходимост между двете стаи. Трето слага се климатика в малката стая. Аз т.к. вече направих подобна грешка, силно препоръчвам две малки машини. Ако ще е една поне да бъде монтирана в кухнята или ако е във всекидневната, поне вътрешното да гледа към вратата. Като избор на климатик....нищо не мога да кажа, аз съм обикновен потребител.
П.п Аз се отоплям с още по-орязания модел Фуджитсу в кухнята.
Този пост е редактиран от avenger; 10-08-15 в 23:58.
Всекидневната е по-важната стая, не е проблем, че в кухнята ще има разлика в температурите от 2-3 градуса. Всекидневната ще се ползва цял ден, а кухнята само когато има нещо за вършене. Мислихме го да гледа вътрешното към кухнята, но просто няма място на стената и за това избрахме този вариант, който е 2-рия най-добър. Пък и отделените средства, едва ли ще позволят закупуването на 2 по-малки читави машини.
В долния десен край на стената към терасата няма ли достатъчно място за монтаж - от ъгъла до прозореца колко е плътната част?
Здравейте, и аз да се допитам до вас. Ще закупуваме два климатика та :
1.Жилищно - и двата.
2.Охлаждане и отопление - и двата.
3....
а) -1- 19м2 на 2,60см височина, като понякога ще се отваря и преходна врата към друга 17м2 стая, където за отоплението ще има помощ с радиатор.
а) -2- 11м2 спалня на 2,70см височина.
б) 6 камерна ПВЦ с двоен 32мм четири сезона и в двете стаи
в) не ги знам
г) за голямата стая север-изток с две външни стени, за малката само юг една външна(тази с прозорците).
д) 4 етаж от 6
е) голямата стая е кухня с всекидневна, малката е спалня.
ж) апартамент
4.Стара Загора
5.21-22 зимна и 25-26 лятна
6.Всекидневната е с 5см фибран на външните стени и 5см каменна вата и гипсокартон на тавана, спалнята 5см фибран на външната стена.
7. Във всекидневната - печка,хладилник,съдомиялна и др. домакински.
8. До 2500-2600лв(с монтажа) за всекидневната и до 1000-1200лв(с монтажа за спалнята)
Като цяло искаме да са по-икономични и тихи машини.
За големия до момента сме се спрели на Mitsubishi Electric MSZ-FH35VE казаха ни че са доста тихи и икономични.
И да вметна, че малкия климатик е добре да може да се вземе на изплащане.
Всякакви мнения и съвети ще са ни полезни.
Благодаря ви!
![]()
1. Аз бих сложил в дневната една Toshiba RAS-10G2KVP-E/10G2AVP-E Daiseikai-8 или ако успеете да намерите 10 Daiseikai-6 ще бъде идеално. Мисля, че ще бъде съвсем достатъчна.Ако искате повече запас заради второто помещение може да се сложи 13ката.
2. За спалнята бих сложил Mitsubishi Heavy SRK/SRC 20ZM-S, които е около 1250лв. Много тиха машина, която ще е идеална за спалнята.
25VE също ще е достатъчен ако си се спрял на МЕ .. за всекидневна е ок машината ,като турбина определено е тих но има други кусури
Добър вечер на всички! Бих помолил за съвет! До сега отоплявах 21 кв. м панелен хол с fujicu asy09lcc, като бях много доволен от към консумация на ел, енергия. Но уви 9-ката идва малко слаба особено в по студените дни и поради необходимоста от 2 климатик, реших фудйито да отиде в малката стая, а за хола да взема една 12-ка. И сега стоя пред големия въпрос дали да заложа на втора ръка япoнски 100v или да взема новия модел чешки дайкин daikin-ftxb35c! Водещото при мен е желана ниска консумация и надеждност за дълга експлоатация! Моля за съвет на кой от двата варианта да се спра! Забравих да спомена че бюджета ми е ограничен до към 1300 лв с монтажа!
ако избора е между този дайкин и японка....ЯПОНКАТА
в рамките на този бюджет при настоятелно търсене ще намерите подходящ японски климатик /употребяван/ и тогава ще разберете за какво отопление като икономичност и комфорт става дума...