То и аз предполагах, че са от Дайкин, ама кой ще заглушава 50-ките?
Здравейте специалисти по уют и точна температура вкъщи,
Предстои ми закупуване на климатик и се спрях на японски рециклиран Mitsubishi MSZ-DX28MAJ за 1130 лв с монтажа. Ще се ползва предимно за охлаждане през лятото за стая с размери 5 х 6м в блок в ново строителство с дограма и изолация в София. Не се гони 22 градуса в стаята, по-скоро поддържаща функция за нещо от рода на 24-25 градуса. В момента лятото в най-горещите дни става 29-30.
Според вас добър ли е този избор. 2 неща ме притесняват:
- годината на модела е 2002 г. не знам до каква степен това трябва да ме притеснява от гледна точка на надеждността и поддръжката;
- в интернет не намирам почти никаква информация за този модел, нито за DX серията като цяло - нито като характеристики нито като инструкции за управление. Ако някой може да предостави такава ще съм много благодарен;
- климатика не е с оригиналното дистанционно, а с универсално. Тук ме притеснява момента, че така може и да не мога да използвам всички функции на климатика. Не съм достатъчно запознат деали е така
Работно напрежение: 100V
Хладилен агент: R410А
Страна произход: Japan
Параметри на климатизатора при 35°C външна температура (27°C в помещението):
Охлаждаща мощност: 2.8 kW (0.3 ~ 3.4), 9556 BTU (1024 ~ 11604)
Консумирана електроенергия: 600 W (60 ~ 690)
COP: 4.67 (коефициент на преобразуване – енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 3.6 kW (0.3 ~ 5.5), 12287 BTU (1040 ~ 18772)
Консумирана електроенергия: 690 W (60 ~ 1400)
COP: 5.22 (коефициент на преобразуване – енергийна ефективност)
Параметри на климатизатора при 2°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 4.0 kW, 13652 BTU
Консумирана електроенергия: 1240W
COP: 4.95 (средна стойност)(коефициент на преобразуване – енергийна ефективност)
- годината на производство не трябва да Ви притеснява, ако машината е проверена както трябва и фирмата която Ви го продава е съвестна;
- параметрите на машината може да ги видите - ще Ви свърши работа, предвид условията на помещението. Машината ще може да я използвате и в режим отопление. Универсалното управление ще ви лиши, от информацията която дава монитора разположена на вътрешното тяло - информация за температура и влажност на въздуха. С него също така, няма да може да активирате функцията за изсушаване на топлообменника след режим охлаждане, за предотвратяване образуването на микроорганизми (от там и миризми и др.)
Здравейте Alexandars и благодаря за отговора!
Значи доклкото разбирам и съм разглеждал из интернет специално за охлаждане може да се направи и по-добър избор за този ценови диапазон. Имам предвид по-ефективен.
Можете ли да препоръчате нещо за до 1200 лв? (производител, серия...)
За този бюджет, може да закупите и нова машина, предвид условията при които ще се използва. Ако държите на японска машина, не знам какво Ви предлагат като асортимент, за да Ви насоча към конкретен модел
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
С риск на модераторите да не се хареса , ще повторя запитването си от снощи , но с леки корекции. Надявам се за няколко бързи съвета относно кой климатик да избера да избера. Най - силно ме тревожи фактора обезскрежаване, защото преди 2 години си взех панасоник, с който умрях от студ. Дефроства на всеки 30 мин и то не по 5-6 а по 20 мин и нагоре. Гледаха го майстори , по форуми питах и накрая се примирих. Сега не искам да допусна същата грешка за това моля за съвети. Вече получих един от колега във форума , но ще се радвам на още няколко.
Отговарят по параметри на това , което търся. И ценово са ориентирани спрямо бюджета ми . Знам че от Мицубиши , до Мицубиши има разлика за това не смея да се доверя само на името. Така че ми трябва помощ, за да не играя на онче-бонче . Благодаря предварително. Ето ги и моделите :
Hitachi RAK35RPC/RAC35WPC PERFORMANCE
Mitsubishi Electric MSZ-WN35VA/MUZ-WN35VA
Fujitsu General ASHG12LMCA/AOHG12LMCA
Искрен Кръстев, и трите модела за базови на съответните марки. При покупка на подобен клас машина, потребителя трябва да направи компромис, че няма да получи на 100% това което очаква.
Така е , прав сте . Просто съм виждал и финлукс и мидеи за по 800 лв , от които оплаквания , като моите с дефроста- липсват. За жалост бюджета ми е ограничен. Надявам се някой да има опит с някои от тези и да сподели. Или пък да препоръча нещо различно разбира се .
От тези модели, спирате се на хитака или на LMC-то. Също така, може да погледнете и Toshiba RAS-137SKV-E3 AvAnt.
Здравейте,
имам нужда от помощ при избора на хиперинверторен климатик.
Консултирах се с няколко фирми, но мненията са доста различни и реших да попитам и тук.
Помещението за което ще се използава е дневна с кухня, кавдратура 22.3 м2, 56 м3. Има външна изолация и PVC дограма, на 6 ет. от 8ет. в панелен блок. Има само една външна стена с източно изложение.
За мен най-важно е климатика да бъде с възможно най-висока степен на енергоспестяване..качеството не е на последно място разбира се. Бюджета, който сме определили е до 2300лв.
Предложенията, които получих от няколко фирми са Mitsubishi Electric MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE, 12 000BTU и за Mitsubishi ZUBADAN 9000BTU. Mнението на всички консултанти до момента е че Мицубиши са най-добрия избора за цена до 2300лв. Странното е че Мицубиши Зубадан 9000 BTU в повеето сайтове е с различни характеристики относно големината на помещението за което ще се ползва. На повечето места е за квадратура до 20 м2, но пък в други го препоръчват за помещения до 25 кв.м. Отговора на търговците е, че климатика е достатъчно мощен за помещение от 25 кв. м. . За мен това е доста странно, при положение, че производителя го пуска на пазара с препоръка до 20 кв.м. Аз не разбирам от климатици и в общи линий е ...каквото ми препоръчат. Прочетох доста в този форум и оставам с впечатлението, че упоменатите климатици не са толкова добри за колкото ги представят търговците.
Моля за вашите мнения и гледни точки... наистина ще ми бъдат от полза. Все ми е едно дали ще е мицубиши или нещо друго...важното е да работи добре и да харчи малко. Ще се полза и за отопление и за охлаждане.
Благодаря предварително!