За Хола бих погледнал
Fujitsu general 14 Luca
Fujitsu general 12lt
Fujitsu general 18lfca
Toshiba Shorai 16
MHI 50 zs-s
За спалните
3х MHI 25zs-s
3x Fujitsu general 9 Luca
3x Fujitsu general 9lt
3x Toshiba Shorai 10
За Хола бих погледнал
Fujitsu general 14 Luca
Fujitsu general 12lt
Fujitsu general 18lfca
Toshiba Shorai 16
MHI 50 zs-s
За спалните
3х MHI 25zs-s
3x Fujitsu general 9 Luca
3x Fujitsu general 9lt
3x Toshiba Shorai 10
Tsekov... Мислех също и за Mitsubishi Heavy, но от фирмите във Варна не ми ги препоръчват, неясно защо... Не ги препоръчват,защото не са си договорили прилични търговски отстъпки, Фирмите налагат това,от което имат най-добра облага. Т.е. от което най-много ще спечелят. Скоро ми *препоръчаха* LM пред LUCA, защото луката била дизайнерски модел и не си заслужавала 150лв отгоре.НО...от дума на дума ,стана ясно ,че от по-масовите модели печелили по-добре. Те така...
Kokovoc ги разбира ! От прочетеното в форума е дал добри предложения.
Предложение от мен ако парите не са проблем Новата нокрия X
За спалня бих ти препоръчал Митсубиши електрик FH 25 .....в моята спалня работи без забележка.
Спалнята ми е почти същата като твоята и климатика ми е над главата.
п.п.
имам старата нория в хола и е идеален.
Ако вземеш новата ( а дано за всеки по една) да дадеш отзиви ,че мисля и аз да взема една ,но на пролет
Здравейте . Нов съм във форума и имам нужда от компетентно мнение. Искам да си купя климатик ( бюджет - до 2000 лв ) за жилищен блок тип ЕПК във гр. Бургас . Целта ми е отоплявам зимата ( около 25 °) сравнително топла , източна вътрешна стая хол 15 м2 ( 35 м3 ) , изолирана ( Esp 5 sm външно от към тераса + 5 см каменна вата и ГК на тавана) , с нова дограма ( 3 стъклопакет ) , като желая да новата придобивка да затопля и въздуха в друга преходна стая спалня 13 м2 ( 30 m3 ) , изолирана ( североизток, 10 см Esp външно , 5 см Esp външно от към терасата която ще бъде остъклена следващата година , 5 см каменна вата и ГК вътрешно на крайната външна стена + 5 см каменна вата с ГК на тавана ) и с нова дограма ( 3 стъклопакет ). Вътрешното тяло ще бъде поставено в хола на около 45° от вратата на спалнята . Желая климатика да има йонизатор или дуга система за пречистване на въздуха заради детето . Спрял съм се на следните модели :
ME MSZ-FH25VE
Fujitsu General ASHG09LTCA (12-ка ако трябва)
Daikin FTXM35M
MHI SRK25ZMX-S
Благодаря ви предварително.
Последните 2 нямат активни пречиствателни с-ми. Електрика би следвало да свърши работа (?)
Дайкина го изключи като възможност.
А съвет или препоръка за климатик за съответните нужди
Не очаквай равномерно затопляне на двете помещения. Ако държиш постоянно отворено и има пряк достъп от хола към спалнята, разбирай без чупки и коридори, ако в хола е 25 то в другото помещение ще е 20/21. Ако искаш по високи Т в спалнята се замисли за 12LTCA. Не че и FH25ца няма да топли, но ще работи постоянно около номинала си и е възможно да размразява по често. В този ред на мисли, имаше един чешит в Бг който отопляваше (неефективно) 60кв с FH25, а друг изби рибата и зъбите на всички профита като заяви, че отоплява +100кв къща в Норвегия отново със същата машина май във вариант Зубадан.
Ами къщите ако са пасивни,защо не?
При такива жилища необходимата енергия за отопление и охлаждане е 15 kw на квадратен метър за година.
В Норвегия има много пасивни сгради.
Този пост е редактиран от Viking72; 04-09-17 в 03:22.
Ще добавя и Toshiba RAS-10G2KVP-E Super DaiSeiKai 8 - класика в жанра!
Благодаря за съветите А като вариант за всекидневната MI MSZ-FH50VE удачен ли е, в сравнение с останалите предложени модели. Или пък Zubadan версията му (не знам има ли смисъл от такова презастраховане относно работата му през зимата). Виждам че като цяло няма предложения за MI, каква е причината, не стават като изпълнение или просто не си заслужават парите? И като цяло за всекидневната не е ли по-добре климатикът да е 18ка, а за спалните 12ка, с по-малки не е ли рисковано от към топлене? И ако може да кажете нещо и за Toshiba Daisekai. Относно MHI, говорих с мой познат, собственик на една от големите фирми за климатици, причината поради която не ми препоръчва MHI е сервизирането (поддръжка на резервни части и квалифицирани техници) им при евентуална нужда, дали наистина е така, нямам време да проучвам.
п.п. Nocria X ме грабна от всякъде (предполагам това е моделът: ASHG12KXCA/AOHG12KXCA), ако и в действителност оправдава възможностите си, според мен си заслужава парите.
Здравейте,
предстои ми да си монтирам климатик за новия отоплителен сезон. Климатикът ще се монтира в панелен блок, вътрешен апартамент с източно изложение с една външна стена. Помещението е 27 квадратни метра с височина 2.7 м. Спрял съм се на следните климатици като избор от моя страна (може да предлагате и вие в ценови диапазон 1100-1700 с монтажа):
Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE/MUZSF35VE
Hitachi RAK35RPB - RAC35WPB
Fujitsu General ASHG12LMC-AOHG12LMC
Fuji Electric RSG12LMC-ROG12LMC
Hitachi RAK35RPC/RAC35WPC
Моля, за съвет кой от гореспоменатите климатици е най-добрият избор и ако има нещо, което да си заслужава повече ще се радвам да го споделите.
Благодаря Ви!
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? - жилищно
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? - отопление
3. Каква е: а) квадратурата и кубатурата на помещението; - 19 квадрата или 48 кубика б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); - Pvc дограма с К стъкло в) квадратура на прозорците; - 4 квадрата г) изложението на помещението; - североизток д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? - 4 етаж /среден етаж/, е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? - всекидневна в панелно жилище
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? гр.Разград
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? - 22 градуса
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? - вътрешна изолация на външни стени /фибран 3см./ и таван гипскартон с минерална вата/
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? - готварска печка
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. 1400лв
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? -20 градуса
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго, което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
Този пост е редактиран от plamenof; 04-09-17 в 17:58.