Първоначално публикувано от
Lucky Luciano Здравейте, колеги! Изключително полезни теми за газово отопление. Пълни и т.н.
Ще газифицирам къщата, като кубатурата е 240м3.
Препоръчайте ми кондензационен газов котел, който да се ползва за отопление и БГВ, тоест искам да изчезнат всички бойлери в къщата. От котела да се ползва за къпане. Доколкото се ориентирам, котел от 22kW ще ми е достатъчен, че и 2kW запас ще имам. Ако изчислявам правилно 245м3х0.065~16kW, слагам и 3 за БГВ и малко запас... 22kW. Веднага казвам, че не претендирам да съм на прав път, но така мисля. Водата ще тръгва от котела по един щранг и оттам всичко по хоризонтал. Мисля, че в котлето ще трябва да има помпа поне 3/4, тоест дебитът за парното да е нормален.
Отворен съм за всякакви идеи! Моля също да ми препоръчате склад в Пловдив, от който да закупя радиатори, както и размер ребра. От дограмата до пода имам 84см. разстояние, тоест може и по-високи ребра да се сложат, но не знам кой е най-добрият вариант. Мисля системата да се изпълни с полипропиленови тръби ф32 с реално вътрешно ф23-24.
Да кажа нещо важно - предпочитам да вложа повече, но системата да е икономична! Не търся най-евтиния вариант!