Страница 69 от 166 ПърваПърва ... 1959676869707179119 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,021 до 1,035 от общо 2477
Like Tree389Одобрявам

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1021

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Разходът все още е висок. Нека се затопли жилището и ще видим ......
    Предлагам сега да монтираш обикновен он/оф стаен термостат или безжичен Сomputherm q7rf.
    Според мен може да включиш и радиатора във втората спалня.
    Как са радиаторите в долната част - горещи, топли, хладки?
    Двете лири работят ли в момента?
    Термоглави - забрави, в никакъв случай!!!
    Още радиатори - добра идея! Питах те имаш ли колекторна кутия под котела /от нея тръгват тръбите към радиаторите/? На схемата, която си дал излиза, че си с последователно свързване и нямаш колекторна кутия, така ли е? Ако е така, може да не достигне водата за новите радиатори. Аз бих опитал.
    Изолация - много добра идея!!!
    Ще постигнеш оптимизация, ще се затопли жилището, но съществено намаляване на разхода не очаквай.
    Очевидно жилището ти е с голяма топлозагуба - срещу това единственото решение е изолация.
    Ето пример за един подходящ за твоето жилище котел - ecoTEC Plus VUW 246/5-5 от този линк http://www.gaskomfort.com/Resources/...-list-2014.pdf
    Този пост е редактиран от legaltk; 06-02-15 в 15:24.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    13
    #1022

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Може ли да посочите разликата между стаен термостат и термоглави, защо сте твърдо против тях. Радиаторите в горната им част са горещи, а долу стават топли, но това го приемам за нормално или не?
    Цялата система е отворена и работи ( всички радиатори + 2-те лири). Всъщност съм с колекторна кутия, разбрах го впоследствие, намира се под котела и тръбите са 16-ки. Щом е по този начин, считаш че добавянето на допълнителни радиатори не би следвало да е проблем за самата инсталация и ще се оптимизира работата ѝ?
    Този термостат мога ли да го монтирам сам или трябва да извикам техник. Някакви предложения за модел и къде е препоръчително да се монтира, може би в хола?
    Често казано първо ми се иска да разбера от къде идват високи сметки за газ и чак тогава да мисля за друг котел ( да, ще бъде кондензен, ще имам предвид линка J), надявам се все пак да не е изцяло проблема в сегашния ми J. Не ми се иска да купя нов и отново да плащам 600+ лв и да се чудя какво да ги правя J.

    Благодаря за съдействието,
    Поздрави,


  4. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1023

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Стаен термостат или терморегулатор - Безжичен стаен термостат COMPUTHERM Q7RF
    Термоглавите се монтират на самия радиатор - при достигане на определена температура те затварят и изключват този радиатор от отоплителната система. В следствие тя прегрява и котелът изключва по температура на водата. След кратък престой котелът отново включва и цикълът се повтаря - тук го наричаме режим цък-цък и води до неефективна работа на котела.
    Както знаеш - опитваме се да включим повече радиаторна мощ към системата, а не да изключваме радиатори /каквато е ролята на термоглавите/.
    Вместо да купуваш 10 термоглави, си купи един стаен терморегулатор, който ще свърши тяхната работа много по-ефективно и ще работи по стайна температура. Изравняването на стайната температура става през секретните кранове, както вече Лазар ти обясни преди време.

    Да - правилно е радиаторите долу да са топли, а не горещи или хладки както горе.
    Добре е, че цялата система работи.
    Няма да имаш проблем с допълнителни радиатори. Ще има оптимизация на работата на системата като цяло.
    Линкът за котела ти изпратих, защото в предишен свой пост беше попитал за подходящ котел.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    13
    #1024

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Здравейте,
    Бихте ли уточнили какво представлява режим "цък цък". Питам, защото при мен в момента, котлето е на 60 градуса и работата му представлява: работи 8/9 минути и след това върти 50 градуса 3/4 минути, и така цилъла се повтаря. Да разбирам, че това е неправилно и води до преразход?
    Ето и резултата от 36 часа работа- в хола е 23 градуса, доста е топло, тук започнах да притварям секретните кранове, моля поправете ме, ако не трябва. В спалнята е 19 градуса, което го намирам за не достатъчно топло, предвид че инсталацията работи на 60 градуса и радиатора е с 1.5kw мощност. Същественно не виждам да се покачва температурата. В другата спалня вече е 16/17 градуса, преди сигурно беше 10.... И в двете бани е доста топло. Разхода за последните 12 часа е 10м3 .
    Ще се опитам през тази седмица да си монтирам стаен термостат.
    Моля, за вашите коментари.
    Поздрави,

  6. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1025

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    В предишния пост съм описал накратко режима цък-цък. Това което ти си описал е същото. Правилно си разбрал.
    Притвори секретния кран в хола /докато температурата стане 21-21,5 гр./ и отвори още в спалните. Завий докрай секретните кранове на лирите и започни малко по малко да ги развиваш, докато целите лири се затоплят отгоре до долу.
    Разходът е висок, да.
    Котелът работил ли е през нощта?
    Аз например поддържам през деня 22 гр. и нощем, чрез стайния терморегулатор, за времето от 22,00-06,00 ч. котелът не работи /няма разход/. На сутринта температурата е паднала до 19,5-20 гр.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2015
    Мнения
    13
    #1026

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Секретните кранове на трите радиатора в хола вече ги притворих почти на макс, съвсем малко са развъртяни. Горе са горещи, в средата топли и от долу хладки. Лирите ги направих да са топли. Крановете на радиаторите в спалните ги развих на макс, станаха малко по-топли долу. Сега котела работи така: 2/3 минути нагрява на 62 градуса и после върти 4 минути на 43 градуса. Нещо подобно ли трябва да стане, да пали възможно по-рядко? Така предполагам разхода намалява? Каква е оптимална работа, коята трябва да постигна?
    Ако го изключвам през ноща до сутринта, температурите в жилището ще са паднали драстично. Това е предположение де, не съм загрявал целия апартамент с парното до сега. Но имайки предвид колко е студено, няма да е изгодно.
    Предварително благодаря за съдействието,
    Поздрави,

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #1027

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    В момента котела ти работи по температура на водата, а там алгоритъма е друг. Когато водата достигне зададените градуси на водата, котела изключва, остава да върти помпата и когато водата изстине до определени градуси, котела пак включва, без въобще да го е еня колко градуса е в стаите. Използвай този режим за да си нагласиш секретните кранове. Всъщност ти си го направил, само че в хола ги развий малко за да са топли до долу.
    След като сложиш програмируемия термостат, тогава алгоритъма на работа на котела ще се промени. Ще работи докато достигне зададена температура в помещението и я надхвърли с 0.2С, ще изключи, ще върти помпата още 1мин, и ще спре и тя. Когато температурата в стаята, където е програматора падне с 0.2С под зададената ще включи пак и т.н. Затова е важно сега да изравниш температурите в стаите от секретните кранове, защото после котела ще се ръководи от температурите, евентуално в хола. след като сложиш термостата е добре да не ограничаваш температурата на водата, а да го пуснеш на макс.
    legaltk одобрява това.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    96
    #1028

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Здравейте, колеги! Изключително полезни теми за газово отопление. Пълни и т.н.
    Ще газифицирам къщата, като кубатурата е 240м3.
    Препоръчайте ми кондензационен газов котел, който да се ползва за отопление и БГВ, тоест искам да изчезнат всички бойлери в къщата. От котела да се ползва за къпане. Доколкото се ориентирам, котел от 22kW ще ми е достатъчен, че и 2kW запас ще имам. Ако изчислявам правилно 245м3х0.065~16kW, слагам и 3 за БГВ и малко запас... 22kW. Веднага казвам, че не претендирам да съм на прав път, но така мисля. Водата ще тръгва от котела по един щранг и оттам всичко по хоризонтал. Мисля, че в котлето ще трябва да има помпа поне 3/4, тоест дебитът за парното да е нормален.
    Отворен съм за всякакви идеи! Моля също да ми препоръчате склад в Пловдив, от който да закупя радиатори, както и размер ребра. От дограмата до пода имам 84см. разстояние, тоест може и по-високи ребра да се сложат, но не знам кой е най-добрият вариант. Мисля системата да се изпълни с полипропиленови тръби ф32 с реално вътрешно ф23-24.

    Да кажа нещо важно - предпочитам да вложа повече, но системата да е икономична! Не търся най-евтиния вариант!
    Този пост е редактиран от Lucky Luciano; 07-02-15 в 22:21.

  11. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1029

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    виж котела от пост #1021.

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #1030

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от Lucky Luciano Виж публикацията
    Здравейте, колеги! Изключително полезни теми за газово отопление. Пълни и т.н.
    Ще газифицирам къщата, като кубатурата е 240м3.
    Препоръчайте ми кондензационен газов котел, който да се ползва за отопление и БГВ, тоест искам да изчезнат всички бойлери в къщата. От котела да се ползва за къпане. Доколкото се ориентирам, котел от 22kW ще ми е достатъчен, че и 2kW запас ще имам. Ако изчислявам правилно 245м3х0.065~16kW, слагам и 3 за БГВ и малко запас... 22kW. Веднага казвам, че не претендирам да съм на прав път, но така мисля. Водата ще тръгва от котела по един щранг и оттам всичко по хоризонтал. Мисля, че в котлето ще трябва да има помпа поне 3/4, тоест дебитът за парното да е нормален.
    Отворен съм за всякакви идеи! Моля също да ми препоръчате склад в Пловдив, от който да закупя радиатори, както и размер ребра. От дограмата до пода имам 84см. разстояние, тоест може и по-високи ребра да се сложат, но не знам кой е най-добрият вариант. Мисля системата да се изпълни с полипропиленови тръби ф32 с реално вътрешно ф23-24.

    Да кажа нещо важно - предпочитам да вложа повече, но системата да е икономична! Не търся най-евтиния вариант!
    Според мен, реда би трябвало да е следния:
    1. Изчисли си загубите по помещения
    2. С тези данни избери какви радиатори да сложиш и с каква температура на водата ще се отопляваш. Имай предвид, че кондензния режим изисква да се отопляваш с около 55С на водата.
    3. Сумарната мощност на радиаторите ще ти даде мощността на котела при 55С на водата.
    Успех!

  13. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1031

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Не се добавя 3 кВт за БГВ.
    Двуконтурният котел временно спира да работи за отопление, когато работи за БГВ /за БГВ работи на макс.мощност като проточен бойлер/.
    Като свърши консумацията на БГВ, отново започва да работи за отопление с по-малка мощност.
    Ако използваш глидери Н600 ги изчислявай по 91 кВт/бр. /при дТ35/ - при кондензен котел.
    Топлозагубата на всяка стая разделяш на 91 и получаваш бр. глидери, необходим за радиатора.
    В банята сложи по-голяма лира.
    Предвиди радиатор и за коридора.
    Този пост е редактиран от legaltk; 08-02-15 в 10:19.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #1032

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    В момента котела ти работи по температура на водата, а там алгоритъма е друг. Когато водата достигне зададените градуси на водата, котела изключва, остава да върти помпата и когато водата изстине до определени градуси, котела пак включва, без въобще да го е еня колко градуса е в стаите. Използвай този режим за да си нагласиш секретните кранове. Всъщност ти си го направил, само че в хола ги развий малко за да са топли до долу.
    След като сложиш програмируемия термостат, тогава алгоритъма на работа на котела ще се промени. Ще работи докато достигне зададена температура в помещението и я надхвърли с 0.2С, ще изключи, ще върти помпата още 1мин, и ще спре и тя. Когато температурата в стаята, където е програматора падне с 0.2С под зададената ще включи пак и т.н. Затова е важно сега да изравниш температурите в стаите от секретните кранове, защото после котела ще се ръководи от температурите, евентуално в хола. след като сложиш термостата е добре да не ограничаваш температурата на водата, а да го пуснеш на макс.
    Наистина нищо не разбирам от газови котли, но няма ли по-интелигентни решения за управление за на една такава система? Например в случая описан от теб всичко звучи прекрасно, но в едно жилище с големи топлозагуби котелът ще е "цък-цък" постоянно.

    За мен добрите начини за управление на една такава система са два:

    1) Външен датчик, по който с определена от потребителя крива да се променя температурата на водата, така че загубите да са равни на приходите от котела и той никога да не изключва, а да работи в диапазон минимум-максимум.

    2) Пак същото, но без външен датчик, а със стайния термостат. Разбира се той трябва да подава сигнал 0-10 волта (0 оф, 1 минимум Т, 10 максимум Т), а не он/оф.

    Пак казвам, че нямам никаква представа как се правят газови отоплителни инсталации, но за сметка на това автоматизация и BMS са ми любими теми.

    За пример сложихме 2 термопомпи на един клиент.

    Термопомпа 1 служи за отопление на закрит басейн и БГВ.
    Термопомпа 2 служи за отопление/охлаждане на къщата (подово/вентилаторни конвектори)

    Термопомпа 1 и 2 се управляват от два контролера (1 и 2 за по-лесно) по следната логика:

    Контролер 1 следи температурата във водосъдържателя за БГВ, буферния съд на басейна, подовото в котлована, температурата в помещението, температурата в тавана и чрез термопомпа 1 външната температура. Картинката изглежда така:

    Screen shot 2015-02-08 at 12.13.15 PM.png

    Контролер 1 управлява два смесителни вентила 0-10 волта, които подават към котлована и тавана като ги управлява с точност 0.1 градуса, за да се постигне точно дТ 5 градуса между водата и тавана, за да се предотврати образуването на конденз по стените. Това управление е обвързано с вградени PID контролери, за максимално точно и бързо достигане на заданието. В същото време следи и температурата на БГВ, ако падне с 2 градуса под заданието обръща трипътния и достига заданието.

    Контролер 2 управлява два смесителни вентила 0-10 волта, които подават към подовото и вентилаторните конвектори отново с точност 0.1 градуса. Това управление отново е обвързано с PID контролери, за максимално точно и бързо достигане на заданието. Картинката изглежда така:

    Screen shot 2015-02-08 at 12.20.46 PM.png

    Ето и как работи системата в момента:

    Screen shot 2015-02-08 at 12.31.47 PM.png Screen shot 2015-02-08 at 12.32.04 PM.png Screen shot 2015-02-08 at 12.32.14 PM.png Screen shot 2015-02-08 at 12.32.32 PM.png

    Та, въпросът ми е защо хората не правят подобни неща за газови котли?

  16. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #1033

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    ...........

    За мен добрите начини за управление на една такава система са два:

    1) Външен датчик, по който с определена от потребителя крива да се променя температурата на водата, така че загубите да са равни на приходите от котела и той никога да не изключва, а да работи в диапазон минимум-максимум.
    ..............
    При мен е с външен датчик /+ стайна темп и темп.на водата/, но има недостатъци:
    1. Системата става малко леко по-инертна и иска добра настройка на темп. датчици;
    2. Управлението по крива не е перфектно точно, и се налага да я следя и да правя малки корекции +/- 0,5 гр.
    3. Системата работи при ниска Т на водата /50-60 гр./ и котелът работи с по-малко КПД.

    Предимство - няма цък-цък, няма прегряване, ритмична и стабилна работа.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Мнения
    96
    #1034

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    Не се добавя 3 кВт за БГВ.
    Двуконтурният котел временно спира да работи за отопление, когато работи за БГВ /за БГВ работи на макс.мощност като проточен бойлер/.
    Като свърши консумацията на БГВ, отново започва да работи за отопление с по-малка мощност.
    Ако използваш глидери Н600 ги изчислявай по 91 кВт/бр. /при дТ35/ - при кондензен котел.
    Топлозагубата на всяка стая разделяш на 91 и получаваш бр. глидери, необходим за радиатора.
    В банята сложи по-голяма лира.
    Предвиди радиатор и за коридора.
    Как да изчисля топлозагубата? Тези изчисления не са ми ясни. Имам кубатура на стаята...
    Има ли котел, който да не спира отоплението, при ползване на топлата вода за къпане? С други думи - на ден има по около час ползване на топла вода, което значи, че ще има изстиване на стаите, ако съм разбрал правилно. Вариант ли е с външен бойлер със серпентина? Баластен съд?

    Тези бива ли ги? Вариант 1, вариант 2? Или път този?
    Не разбрах с какви тръби да я изпълня инсталацията и за помпата - да слагам ли външна или тази от котлето ще стигне?
    От Ситигаз ми предлагат това, но ми се струва нереално евтино и според един приятел този котел ще работи почти винаги на 100% и ще гълта доста. Приготвил съм се за около 2000лв. за котел - ще стигнат ли или?
    Не разбрах за магазин/склад в Пловдив за радиатори, тръби и т.н.?
    Някой ако има от форума, също е вариант?

    Мнение и за VICTRIX ZEUS SUPERIOR26 kW и VictrixSuperior26 kW? Първият е с бойлер 54 литра, вторият стандартен

    Държа да чуя мнение от Lazar и legaltk!
    Благодаря!
    Този пост е редактиран от Lucky Luciano; 08-02-15 в 15:57.

  18. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #1035

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    При мен е с външен датчик /+ стайна темп и темп.на водата/, но има недостатъци:
    1. Системата става малко леко по-инертна и иска добра настройка на темп. датчици;
    2. Управлението по крива не е перфектно точно, и се налага да я следя и да правя малки корекции +/- 0,5 гр.
    3. Системата работи при ниска Т на водата /50-60 гр./ и котелът работи с по-малко КПД.

    Предимство - няма цък-цък, няма прегряване, ритмична и стабилна работа.
    Да, супер за това говоря. Настройката наистина отнема доста време, но с достатъчно гъвкава крива може да се избегне следенето +/- 0.5 или не става?

    Кондензните котли не позволяват ли по-ефективна работа при по-широк диапазон от температури?

    Пък в случай, че трябва да се работи само с високи температури може да се управлява дебита на водата, за да се компенсира, или не са толкова прости нещата с котлите?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 21:09
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе