Страница 85 от 166 ПърваПърва ... 3575838485868795135 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,261 до 1,275 от общо 2477
Like Tree389Одобрявам

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Dec 2012

Отговор: Газов котел - Избор и Цени

Здравейте. Жилището ми се състои най-общо от 3 южни и 2 северни стаи. Едната от северните стаи не ползваме, а другата ползваме като спалня. Въпросната северна спалня е на практика с 3 външни стени – северна и западна външни и източна, която е към стълбище. Наскоро монтирах седмичен програматор Теси EG2921. Като цяло съм доволен. Имам обаче проблем заради северната спалня, която принципно е доста по-студена от останалите помещения. През нощта, когато програматора е настроен на 20 гр., във въпросната северна спалня температурата е по-ниска от 20 гр. и е некомфортно за спане, а в южните стаи всичко е о.к. Това при положение, че термостата е в една от южните стаи. Разликата в температурата до тази, която ме устройва, компенсирам с електрически конвектор, който е с термостат. Само че намирам за неудачно да се топля едновременно на газ и на ток. Когато преместя програматора в северната спалня температурата там достига зададената, но пък в южните стаи става доста топло и не се спи от жега. Какво да направя, за да постигна еднаква (или почти еднаква ) температура в цялото жилище. В момента секретните кранове на радиаторите са настроени така, че да са еднакво горещи. Опасенията ми идват от това дали ако притворя още секретните кранове в южните стаи няма да объркам нещата с налягането на системата като цяло (и то само заради една стая). От друга страна, ако направя това през деня температурата в северната спалня ще е изравнена с тази на южните стаи, а пък по това време тя няма да се ползва, защото все пак е спалня и е малко излишно. Моля, дайте съвет кой е най-удачния вариант в моя случай и при корекции на секретните кранове дали няма да се обърка нещо с налягането!

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Аз мисля. че радиаторната мощност в тази спалня е малка. Добави няколко ребра.

4. Тук е от
    Dec 2012

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Аз мисля. че радиаторната мощност в тази спалня е малка. Добави няколко ребра.
    Стаята е почти 13 кв.м., височината 2,60 м. Радиаторът е панелен 1600/600. Няма вариант за смяна на радиатора с по-голям. Друго решение има ли или да се примирявам, че ще е така?

5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012

Цитат Първоначално публикувано от enrique Виж публикацията
    Стаята е почти 13 кв.м., височината 2,60 м. Радиаторът е панелен 1600/600. Няма вариант за смяна на радиатора с по-голям. Друго решение има ли или да се примирявам, че ще е така?
    Тип 33 е варианта,ако не можеш да го смениш с по голям.

6. Тук е от
    Jun 2013

Здравейте!

Налага се да сменям котела. Ситуацията, която е при мен съм я описал в този пост преди време. От тогава досега промените по схемата, която съм приложил тогава е следната: по 8см EPS външна изолация на целия апартамент, радиаторът от стая "D" беше разделен на две части,които добавих в стая "С". В стая "D" сложих панелен радиатор 600х1400(около 3100W) и 5см EPS изолация на тавана. Сложих програматор ON/OFF Danfoss. В момента общата инсталирана мощност в целия апартамент(105-110м²) ей-така малко наизуст е поне около 12kW, без да се взимат предвид тръбите, които са открити и топлят.

Котелът е задължително да бъде двуконтурен, нямам място за отделни бойлер и котел. Следващо по-важност е да мога да си ползвам сегашния он/оф програматор.
    Гледам, че има промоция на Бош. Триумя се между тези:

Gaz 3000W ZW24-2 DH AE23 - 1 399 лв
    мощност за топла вода 7,0 - 24,0 kW / мощност за отопление 10,0 - 24,0 kW

Condens 2000W ZWB24-1RE - 1 859 лв
    мощност за топла вода 7,3 - 24,0 kW / мощност за отопление 7,3 - 24,0 kW

Condens 3000W ZWB28-3C - 2 199 лв
    мощност за топла вода 7,3 - 27,4 kW / мощност за отопление 7,3 - 27,4 kW

Въпросът най-вече е каква е разликата между Condens 2000W и Condens 3000W. 2000W го дават клас енергийна ефективност "B" с Номинален разход на природен газ 2,6m3/h, докато 3000W го дават клас "А" с Номинален разход на природен газ 2,8m3/h(???). 3000W е с излишно висока максимална мощност според мен. Другият въпрос е дали изобщо да минавам на кондензен котел или да взема евтиния Gaz 3000W и с разликата в цената с течение на времето да си изплатя евентуалния по-висок разход?

Моля за мнения кой котел е препоръчителен за моите нужди с оглед на икономичност, надеждност, комфорт при БГВ.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Разликата между Condens 2000W и Condens 3000W е като разликата между аналоговата и цифровата телевизия. Condens 2000W произлиза от морално остарелия Gaz 3000, като му е добавен допълнителен топлообменник (утилизатор). Управлението му е старото и не е съвместимо с модулиращите термостати на фирмата. От трите изброени модела си заслужава единствено Condens 3000W и той е най-изгоден в момента. Колкото до стария термостат - да можеш да си го ползваш, но си е кощунство
    legaltk одобрява това.

8.  

9. Тук е от
    Dec 2012

Здравейте. Жилището ми се състои най-общо от 3 южни и 2 северни стаи. Едната от северните стаи не ползваме, а другата ползваме като спалня. Въпросната северна спалня е на практика с 3 външни стени – северна и западна външни и източна, която е към стълбище. Наскоро монтирах седмичен програматор Теси EG2921. Като цяло съм доволен. Имам обаче проблем заради северната спалня, която принципно е доста по-студена от останалите помещения. През нощта, когато програматора е настроен на 20 гр., във въпросната северна спалня температурата е по-ниска от 20 гр. и е некомфортно за спане, а в южните стаи всичко е о.к. Това при положение, че термостата е в една от южните стаи. Разликата в температурата до тази, която ме устройва, компенсирам с електрически конвектор, който е с термостат. Само че намирам за неудачно да се топля едновременно на газ и на ток. Когато преместя програматора в северната спалня температурата там достига зададената, но пък в южните стаи става доста топло и не се спи от жега. Какво да направя, за да постигна еднаква (или почти еднаква ) температура в цялото жилище. В момента секретните кранове на радиаторите са настроени така, че да са еднакво горещи. Опасенията ми идват от това дали ако притворя още секретните кранове в южните стаи няма да объркам нещата с налягането на системата като цяло (и то само заради една стая). От друга страна, ако направя това през деня температурата в северната спалня ще е изравнена с тази на южните стаи, а пък по това време тя няма да се ползва, защото все пак е спалня и е малко излишно. Моля, дайте съвет кой е най-удачния вариант в моя случай и при корекции на секретните кранове дали няма да се обърка нещо с налягането!
    Някой друг няма ли да сподели мнение по въпросите ми? Ще стане ли с радиатор тип 33, като се има предвид, че ми е крайна точка и доста отдалечена от котела.

10. Тук е от
    Jun 2013

Lazar, благодаря, за отговора!

Поръчах Condens 3000W, срокът за доставка и монтаж ще бъде най-рано през другата седмица. Дотогава ще съм благодарен за насоки относно инсталирането и настройките. За какво да гледам при монтажа и за какво да настоявам. Имам предвид някакви специфики от сорта на настроена минимална мощност, скорост на помпата и т.н.

И защо всъщност е кощунство да ползвам досегашния си програматор? Доколкото виждам Бош нямат безжичен програматор, което за мен е изключително важно. Единственият плюс пред моя е модулацията, осигурявана от самия програматор. Както виждам в тази тема обаче, има хора които поставят под съмнение ефективността на тази функция. Моят програматор ми дава възможности за някаква псевдо модулация в он/оф режим, която предлага предостатъчен комфорт. Какво всъщност ще спечеля ако си купя програматор на Бош с модулация? Икономичност явно не, а комфорта си го осигурявам и с моя програматор.
    Този пост е редактиран от Motao; 02-11-15 в 12:10.

11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012

Някой друг няма ли да сподели мнение по въпросите ми? Ще стане ли с радиатор тип 33, като се има предвид, че ми е крайна точка и доста отдалечена от котела.
    Ако са ти последователно свързани радиаторите,може и да имаш проблем,ако обаче си с колектор ще стане.И без това нямаш други възможности,а и това е най-безболезнено махаш единия слагаш другия и имаш доста повече мощност.
    VanDan одобрява това.

12. Тук е от
    Dec 2012

A препоръчвате ли да си поиграя малко със секретните кранове?

13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Аз не виждам какво те плаши да опиташ. Не е някаква голяма философия.

14.  

15. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Здравейте! Получи ми се следният проблем с моята отоплителна система на газ. Последните 2 седмици наблюдавах много бързо падане на налягането на водата (от манометъра на котела). Извиках сервиният техник на Вайлант, но котелът си беше наред. По негов съвет включих отоплителната система за около час и оставих да изстине с надежда да се види теч около снадките на полипропиленовите тръби, но не открих нищо, но налягането падна от 1,8 до 0 за около час и половина. Започнах със затварянето на кръговете от колекторите да търся къде е проблемът и открих, че теча е в кръга на един от радиаторите (3 панелни радиатора и лира) Оставих го изолиран и вече 24 часа няма спадане на налянето. Въпросът и молбата за съвет е: Какво да правя нататък? Големият ми страх е, че може тръбата да е спукана под паркета и мазилката на пода и тогава....Моля, ако някой се е сблъсквал с такъв проблем да помаг със съвет.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

И какъв съвет очакваш да ти се даде. Има теч. Този теч трябва да бъде локализиран и отстранен. Това, че има проблем с достъпа до тръбите няма да се реши със съвети. И при мен след един ремонт в хола, част от тръбите вече са зад гипскартон и съм наясно, че при проблем ще се наложи разбиване на стената. Иначе и преди време имах подобен инцидент с падане (бавно) на налягането и след няколко дни търсене, открих че в един участък една от тръбите с алуминиева вложка просто сълзи през стените. Дори и майстора при смяната я снима как е започнала да се саморазпада.

17. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Какъв съвет ли? Ами например как да локализирам теча без да се налага да махам паркета и да разбивам мазилката по цялото трасе. До момента никъде не се вижда да тече или сълзи. Аз се сещам единствено да пълня котела докато някъде протече, но не бих искал да прокапе в гаража под мен. И после като се локализира, може ли да се направи снадка или ще трябва да се подменя цялата тръба? Ако тежи тръби с алуминиевите вложки се саморазпадат или издържат 7-8 години (толкова е при мен), няма ли по-добро решение, дори и да е по-скъпо? Такива съвети например.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2014

От кой град си първо? Намери човек с термокамера . Пусни само проблемния кръг на висока температура и снимайте пода с термокамерата!
    orlincho и Ivan19 харесват това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  2. UPS за газов котел
    От taralion във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 06-06-16, 22:09
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 22:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе