Здравейте и от мен!
Преди 2-3 години при ремонта на жилището ми прекарах инсталация за радиатори, с надеждата че ще газифицират района скоро.
Ето, че настъпи този момент и сега се нуждая от компетентната ви помощ и съвети.
Имота представлява 80кв.м. етаж от къща в гр. Пловдив, изложение запад север и изток.
Старо строителство с единична тухла, двоен външен зид, измазана е, но без изолация.
Дограмата е PVC Salamander, стъклопакета е двоен - MF-стъкло/бяло.
Съседите отдолу зимата топлят само една стая (под моята трапезария), а тези отгоре са с климатици.
Ето и схема, ориентирана на север:
На схемата са показани предвиденото място за газовия котел, както и предвидените места за радиаторите.
С червен текст съм изписал максималния брой глидери, които могат да се поберат.
В прекараната инсталация е предвидено котела да е двуконтурен, тръбите (бели с алуминиева вложка) са свързани с колектор, всеки радиатор е на отделен кръг.
Направих т.нар. "бакалска сметка" кубатура*дТ50, както и за дТ40:
Топлозагуби: 10kW
Изчислих топлозагубите и по-подробно, съгласно статията от сайта на Термосиликат:
Топлозагубите според тази сметка са 6kW.
Помогнете ми да избера най-подходящия за моя случай котел.
По принцип искам да с ниска мин.мощност, кондензен, но тези, които съм гледал са само едноконтурни.
Има ли двуконтурни модели на котли, но да са с ниска мин. мощност?
Другия въпрос е за глидерите - да се презастраховам ли спрямо "бакалската" сметка, или да се доверя на по-прецизната от познатата статия?
Предварително благодаря на всички отзовали се.

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър
 389Одобрявам
389Одобрявам

). След това имаше един Бош който май слизаше до 3КВ. Както и IMMERGAS VICTRIX 12I който е 2-13КВата. Или ако толкова много държиш на двуконтурен моя VICTRIX 26 2I (3.5-24KW) Така че избор на котли с ниски минимуми има.
). След това имаше един Бош който май слизаше до 3КВ. Както и IMMERGAS VICTRIX 12I който е 2-13КВата. Или ако толкова много държиш на двуконтурен моя VICTRIX 26 2I (3.5-24KW) Така че избор на котли с ниски минимуми има.

Първоначално публикувано от dsb
 Първоначално публикувано от dsb 
 .
 .