Страница 100 от 157 ПърваПърва ... 50909899100101102110150 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,486 до 1,500 от общо 2355

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)

Щом си без изолация - вземи 12ката!

Ето защо: 9ката ще ти го докара до нормална температура - 22-23*, но усещането от студения панел е отвратително - все пак климатика топли въздуха. Затова и ще е нужна по-висока температура - 25-26* за комфорт през деня, за което вече 9ката ще е проблем при ниски температури навън. Споделям личен опит!

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Мерси echo!

4. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от Plamen11
    Здравейте!В понеделник ще купувам климатик,който ще се използва главно за отопление.Помещението,в което ше бъде климатика е 17,5 кв.м.Жилището е панелно с южно изложение.Стаята има само една външна стена с PVC дограма и е без изолация.Избрал съм си PANASONIC CS/CU-E9DKE,но незнам дали ще ми е достатъчен.Мога да всема и PANASONIC CS/CU-E12DKE.Моля да ми помогнете в избора.Приемам и съвети за други модели и марки до 1500-1600лв.Предварително благодаря!
    Аз пък съм за 9-ката... 12-ката си е живо преоразмеряване само при една външна стена.

5. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Прав си llll,

Но предполагам и че си мъж, а дори аз усещах гадната тръпка от 1 /едната/ външна стена, а жените са още по-чувствителни... Въобще - това панелите са добра идея, но недобре решена у нас предвид смяната на строя, прекратяването на `Ямбург` и появата на `икономични` съседи - затова и съм ЗА презапасяването в този случай!

Апропо - един термотапет ми реши на 90% проблема с усещането...

6. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Преди малко взех PANASONIC CS/CU-E9DKE.Предпочетох него,защото мисля другата година(понеже сега няма да имам пари)да сложа външна изолация.Стаята никак не е студена.Зимата съм отоплявал с една духалка Елит,която горе долу ми свърши работа,но не е икономична(да не говорим какъв шум вдига).Дано не съм сгрешил в избора си.Искам да ви попитам дали вътрешна изолация ще ми свърши работа или да събирам пари за външна?

7. Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Никога не си позлвайте климатика на тих режим освен през нощта. При този режим киматика е по-неефиктивен и съответно харчи повече ток.
    Нещо не мога да се съглася с теб ...
    Защо мислиш така ?

При нощния режим климатика повишава (при охлаждане) или намалява (при отопление) градусите които си задал, така се спестява енергия понеже работи по-малко и няма рязка промяна в температурата. Този режим май не е еднакъв при различните климатици, но идеята е за по-тих и икономичен режим.

"The night set mode function prevents any sudden change in room temperature by gently raising/lowering
    the temperature before the air conditioner stops, so you can sleep more comfortably."

8.  

9. Тук е от
    Jun 2005

Монтирам си General ASH12 LB с дограма и изолация на външната стена (гипс картон - knauf).
    Отопляемото помещение е 30 м2 и тъй като горния етаж не се отоплява, бихте ли ме посъветвали за някаква изолация на тавана, изключвам гипскартона. Нещо по-евтинко .

10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от did

Не е късно все още! Благодаря ти за мнението, което си изказал. Климатикати да не е случайно HSU-18H03/V(ZXF). Има ли функция за вкарване на свеж въздух отвън. От кой магазин го купи.
    А дали HSU-12HM03(B)- "интелигентния инвертор" ще ми свърши работа. Дават го с доста голямо BTU. Много го търсят и трудно се намира.
    Не разбирам от климатици - чета какво пише на табелката - на външното тяло. То и на вътрешното е същото, но с по-ситни букви.
    Отпред - Intelligent Inverter Air-conditioner (с красиви буквички)
    На табелката - AU182AFAHA
    (HSU - 18H03 (B))
    и следват някакви технически данни - много са
    Купен е от Сливен - Техно....(нещо си)

11. Yas
    Yas е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jul 2001

Привет фенове! (ха ха “флекс уърд-а” ми подчертава и предлага “фесове”)
    Забелязва се тенденция към все повече питанки за подходящи модели за отопление през зимата. Та в таз връзка бих искал да насоча вниманието ви към отговор 1278 на страница 64. Там е даден линк към екселски файл с данни за климатиците и по-специално (според мен) СОР-а им в режим отопление при минус 7 (-8) градуса. (Дадени са и заводските показатели при плюс 7(6) градуса - според мен данните са същите както на сайта на юровент - поне за няколко от моделите дето търсих съвпадат).
    Световна (и силно законспирирана) тайна са данните на производителите (повечето де) относно СОР-а на климатиците под +6 град. Намирал съм графики на Митсубиши Хеви за корекцията на СОР под 6 град. и таблични данни за Митсубиши илектрик при някакви идеални условия.

Но ето и линк към въпросния файл (за откриването на който трябва да поблагодарим на въпросния юзър от пост 1278):

http://www.promotelec.com/produits/l...RO-1080-23.xls

Не смея да твърдя, че информацията е 100% вярна, но ако е така си струва човек да се замисли преди да купува климатик за отопление. Т.е. исках да кажа преди да купува определени марки и модели климатици. (спомням си, че миналата година имаше много люти спорове относно СОР-а на климите и не ми се ще пак да се развихрят такива полемики)
    Без да се опитвам да злословя срещу определени марки и да хваля други ето какво ми прави впечатление:

Панасоник - силно разпространена в Бг марка и ултра препоръчвана (изключвам споровете за климите китайки и малайзийки)
    Модел PANASONIC CS/CU-E12DKE - цена 1419 кинта без монтаж - в данните от файла е посочено разход при отопление 1.26, а на сайта (техномаркет) - 1.25 (няма да се циганиме за една стотна, още повече, че при охлаждане също има разминаване). Какво обаче показва файла при минус 7 (-8) градуса. СОР=1.82. Което според мен е кощунствено малко. (Имам в предвид, че в повечето Бг градове, села и паланки е напълно възможно ако се съберат средно за зимата часовете под минус 8 градуса и да надхвърлят 700, т.е. цял месец! Има и топли местенца но в по-голямата част зимата в Бг е гадно студена).
    PANASONIC CS/CU-E9DKE - цена 1239 без монтаж. Подминаваме данните при +6 градуса (които направо са си доста добри) и забелязваме ЦОП при минус 8 от цели 2.08 (което според мен пак не е много за хвалба).
    PANASONIC CS/CU-PE12DKE (тоз май е китайка) - цена 1029 лева. ЦОП при минус 8 = 2.27 - Я! Гледам и не вярвам на ушите си - по-добро постижение от 9-ка малайзийка. (Дали обаче може безрезервно да се вярва на данните не смея да твърдя)
    PANASONIC CS/CU-PE9DKE - при минус 8 град. ЦОП=...оф...не го намирам...търсачката на ексела тоже..., жалко.
    За панасониците има данни за доста модели, но повече ЦОП от 2.27 не намирам. Странно - всеки ги хвали, но тез данни ако са верни хвърлят доста неприятна светлина на марката.
    Минавам на Хайерите:
    Мързи ме да сравнявам дали са еднакво верно данните при плюсовите температури, но накратко:
    Haier HSU-09H03/R2(DB) - ЦОП при минус 8=2.25 ("нормално"=3.22) Цена 949 лева- шукар (според мен).
    Съжалявам, но не намирам инфо за "топ" модела на хайер - онзи с убийствения ЦОП.
    Намирам максимум ЦОП за хайерите =2.65 - ха! странно, но по-висок от макс-а на пЕнасониците. (разбира се таз табличка едва ли обхваща всички модели, но все пак...)
    Следваща марка климби - жиу-житсу - Фуджитсу (и производните - генерали и фуджи-та)! Много яки според мненията във форума, макар, че никъде не пише къде се сглабят повечето от продаваните в Бг, т.е. това според мен е явен признак, че са китайки (нямам нищо против тях де!).
    ASY 9L - 1310 кинта - без монтаж - малко височка цена ми се чини, но ЦОП при минус 8=2.31 (пак ми се вижда малко), но има нещо гнило в данните при плюсови температура, така, че може и да не е вЕрно!
    AWY 14L този ме кефи с цена - 3000 лева (сДДС), добър ЦОП при плюсови температури и при минус 8 ЦОП=2.22 (лошо другари ..., лошо - за тази цена можеше повече старание) (Защо м@мк@ му повечето народ гледа ЦОП-а при +6, а не пита надолу какво става и за какво си дава парите?)
    ASY9USB - конвенционален (както показва името има УСБ порт следващите модели са с УСБ хъб) - при минус 8 ..леле ЦОП=1.67 (но при плюсовите е над 4 - как става тази работа? и ако е вЕрно по-добре да се харакиросат тез джапанци и търгоФците дето го предлагат за обогрев)
    Бърза справка за максимума на показаните във файла модели - макс ЦОП=2.33 хм...малко ми се струва за такава сериозна компания.
    Бърз поглед из файла и се сещам се за Панчо/японската сила и Тошиба:
    RAS10GAV-Е2 - 1400 кинта е тоз змей и ЦОП при минус 8 = 2.84 (макар, че в таблицата на ексела няма "2" на края, подозирам, че е тоз модел) Тоз ЦОП засега най-як! Горе долу цените на Панасоника и Фуджитата са около 1400, но по-лош ЦОП имат.
    Хм...не намирам други подходящи модели за сравнение, но пък и новите тошиби май не са много разпространени във форума.
    Почва да ми омръзва и завършвам с Мутсибуши Илектрик (то и името му готино ве - мутси направо), не че защото у дома сме с такъв де
    MSZ-GA25 VA - ЦОП при минус 8=3.08 (при плюсовите ЦОП-а е 4.21)
    Иначе макс-а е (при минус 8 и за показаните модели) 3.23, но минимума е 1.69.

Май доста (глупости) изписах, но се надявам да има елемент на "провокация". Пак повтарям - данните не съм сигурен, че са 100% верни. Но защо да не са? Бих запитал.
    Та хора - за Бога замислете се дали си струва да давате определени (и не малко) пари за нещо, което в студовете си намалява ефективността с толкова много пъти (не смея да визирам никоя марка, защото има всякакви постижения) или за нещо, което се "предава" с 20-30% спрямо данните за плюсовите температури.
    (признавам си, че не отбирам от френски език, но в таблиците всичко ясно - френските числа кат нашите. Ако има някой ентусиаст може да преведе и останалите надписи и да я "пусне" на Бг език таз табличка)

P.S. У дома имаме климатик с добри показатели (оказва се и при минус 8 град), но "южното пиле" (съпругата) предпочита в зимните вечери да и паля камината .

Мир за всички!

12. Тук е от
    Aug 2004

Здравейте отново.

Чудя се кой от двата Панасоника да избера - РЕ12DKE или Е12DKE. Ясно че единия е китайски а другия малйзийски. Притеснява ме че Е12 е с доста шумно вътр. тяло. И не знам струва ли си да дам 400 лв. отгоре за излишните екстри които има. А и като гледам няма голяма разлика в СОР.
    Става въпрос за ~76 куб.м. стая без изолация. Мога ли да разчитам на РЕ12 при минусови температури.

Със здраве.

13. Тук е от
    Dec 2003

Yas, много ти благодаря за труда, който си положил!

Много полезна информация, наистина. Но все пак СОР около 2 при -8 градуса не мисля, че е зле. За 1 кв електроенергия получаваме 2 кв топлина, нали така? А колко ще инвестира човек, зависи от джоба. Хората с добри финансови възможности хвърлят доста пари за изолации, дограми, скъпи климатици и после "спестяват" от разходите за ток А ние бедните какво да правим? Дали да си купим нещо евтинко и да се сгреем зимата мързеливо и икономично, а не с дърва например?

14.  

15. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

тази табличка е доста интересна ,но много противоречива и тенденциозна според мен ... няма логика климатик с по висок КОП при +7 да има по нисък при -7 в сравнение с друг климатик ,според мен тази крива на ефективност е почти линейна .. да не говорим че има модели с КОП 3.5 при +7 и 3.2 при -7 тука няма теория просто .. за МитсубиЧи - шапка им свалям, ама откакто видях външното тяло на една 12ка (модела е 35) - значително по малко от на моята 9ка Панасоник дето е и с двойноогънат топлообменник - е те да не са открили нови закони на термодинамиката ,просто няма как да е толкова мощен ,не и при достатъчно ниски температури .освен ако компресора не е на ферари и не прави 15тина К оборота... инак откъм цена го докарват ,за сметка на произход(съмнителен;тайван/ланд етс . но Китай е в съседство) .. аз обичам теорията ,но практиката показва следното при мене : КОП при -20 неизвестен ,съдейки по таблицата около 0.5 ,в стаята +20,бичене 24/7 ,сметка за тока - около 60 лв с бойлер и другите задължителни консуматори ... Тази година слагам още един

16. Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    моята 9ка Панасоник дето е и с двойноогънат топлообменник- КОП при -20 неизвестен ,съдейки по таблицата около 0.5 ,в стаята +20,бичене 24/7 ,сметка за тока - около 60 лв с бойлер и другите задължителни консуматори ... Тази година слагам още един
    Каква стая отопляваш с този климатик и сподели, ако обичаш, до колко градуса вдига зимата. И изобщо впечатленията си от него по-подробно. Все пак този климатик излиза 1000лв. с монтажа, което не еза изпускане. Предполагам, че е китайска сглобка, съдейки по цената.

А мнения за този? Hisense KFR-3502GW
    И къде може евентуално да се намери в Пловдив?

17. Тук е от
    Jun 2006

Цитат Първоначално публикувано от ku-ku
    А мнения за този? Hisense KFR-3502GW
    И къде може евентуално да се намери в Пловдив?
    Хаисенс са много здрави машини но ако се развалят става много лошо.Нямат добра сервизна база и повечето дистрибутори отказават да ги продават.Иначе се води ЧИТАВО КИТАЙСКО.Но ако имаш нерви да чакаш 6 мес.за даден ремонт....

18. Member
    Тук е от
    Apr 2005

@Yas

Коментарите ти са в правилна посока относно намаляването на COP!!!

Не си прав обаче за криенето - при повечето фирми, за които съм търсил - се намират подобни технически данни! Въпросната таблица е супер, защото е сравнителна - дано правилно са въведени!

Колкото за това, че при повечето селца и паланки има над 700 часа годишно с температури под -7* - мога да се съглася само за брой места - селца и паланки! Според метеорологичната статистика - поне 70% от населението живее в места, където няма да се съберат въпросните 700 часа

И накрая - климатика не е идеалното средство за отопление - то и не такава е била първоначалната му цел, но за по-голямата част от градското население в България е може би най-добрата алтернатива, ако им избор, разбира се!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе