Страница 56 от 124 ПърваПърва ... 646545556575866106 ... ПоследноПоследно
Резултати от 826 до 840 от общо 1851
Like Tree640Одобрявам

Подово-стеннни климатици Daikin - впечатления

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Отговор: Подово-стеннни климатици Daikin - впечатления

Климатикът (подовия) е в стая 16м2 с външна изолация 5см. неопор, с отворена врата към коридор 12м2. От другата страна на коридора има стая 45 м2 (вътрешна с 10м2 прозорци) с отворен портал към този коридор и вътре е GV-то.
    Има и още една стая (13м2 вътрешна), която се топли на отворена врата към коридора и вътре е 20 градуса.
    Двата климатика стоят на 21 градуса, като ако сме си в къщи GV-то се вдига на 23.
    Общо взето положението е следното. В спалнята подовия държи 21 постоянно. Сутрин в 6:45 в хола е 20.8-20.9. Вдигаме GV-то на 23 и към 8 и нещо синът като става е над 22 градуса. Той го слага на 21 градуса в 12:30 като тръгва за училище. Вечерта в 18:00 е 21.4-21.5. Жената го слага на 23 и към 19 и нещо като се прибера е над 22.

GV-то си размразява по часовник - 45-50 минути. Това му е проблема. Също и бавно вдига градусите - ама и помещението си е голямо + коридора. Събота или неделя му поливам тавата. Трябва да сложа един нагревател ама да видим кога ще е.

На подовият проблема му е долната клапа че стърже. Затова ако температурите са над 0 и работи Он/Офф го държа само на горна. Като паднат температурите - включвам и двете клапи.

Относно сметката за ток.
    Първата зима в този апартамент карах на локално парно на ток.
    За отоплителния сезон изгоря 13 000 кВ. Това беше 2010-2011 година зимата. В спалнята и хола общо взето държеше към 19 градуса. Вечерно време пускахме конвектор в спалнята. Само малката стая и банята успяваше да сгрее. Хола изобщо не влизахме през седмицата. Събота и неделя с много зор една 10 годишна, наследена от предния собственик, конвенционална Тошиба 13-ка вдигаше към 21 градуса при слънчево време в хола.
    Миналата зима доста по студена от 2010-2011 по схемата - 21 градуса на двата климатиците и 23 като сме си в къщи на GV-то, с двата климатика изгорях 5800 кВ. Тази година като гледам по-топличко е и се движа с около 20% по-малко от миналата, ама то и големите студове не са дошли.

За двата климатика съм дал:
    - GV-то - 1679 лева + 180 за монтаж
    - подовия - 1480 лева + 180 монтаж - 260 лева (REECLE)
    ------------------------------
    3259 лева.

За миналата година икономията ми от климатиците (при положение, че е било по-студено навън и по-топло навътре) е: 1150 лева. За 3 години ще ги избия.

П.С. Разбирам ви, че сте дали луди пари - justify за 50-ката се е ръснал колкото аз за 2 климатика, а топли е нея само 29м2, пък smqnab с тез 2 Тошиби сигурно е дал над 4200 пък топли по-малко отколкото аз с GV-то, ама какво да се прави - те хората са казали - първо мисли, после действай, ама кой да слуша.

- - - Обновено - - -

Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    +1
    Той се топли на 19 градуса ...
    Ако го засили на 25-26 градуса друга песен "ще запее" ...
    На теб подовия на колко ти размразява?

2.  

3. Junior Member Аватара на smqnab
    Тук е от
    Dec 2011

Нещо ти убягва , а именно , аз не съм ги взел да ги избивам , а да ми е комфортно и след като топля по -малко от теб и климите са доста по добри , замислял ли си се че сметката за ток ще е многократно по ниска от твоята , а в същото време по топло , не мисля че и да пиша повече ще има полза , тук явно името дайкин е свещено , и повечето са като "коне с капаци" и отпред виждат само надпис дайкин .
    Mega одобрява това.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2005

А ти замислял ли си се, че при "голяма" сметка климатика се избива по-бързо.
    Ако имаш сметка за ток 1000 лева и с климатик я свалиш на 400 лева си на кяр 600 лева.
    Ако имаш малка сметка 500 лева и с климатик я смъкнеш на 200 лева си на кяр 300 лева.
    Ако имаш сметка 200 лева и с климатик я правиш на 80 лева си на кяр 120 лева.
    Тука някъде трябва да се замислиш за 120 лева на година струва ли си да вземаш машина за 200 лева или е по-добре на конвектори, с които ще ти е доста по-комфортно.
    zxc0 одобрява това.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Имах Daiseikai 6 имам и подова 25-ца. Тошибата не ми хареса, подовия е много по-комфортен, тошибата е шумна дори и на най-ниските степени, при всяко тръгване турбината форсира.

Ако бяха направили Daiseikai 6 с по-качествено вътрешно тяло (по-голяма турбина и топлообменник за ниски нива на шум, по-качествена пластмаса, по-адекватно стартиране) щеше да бъде перфектния климатик при условие, че цената за 10-ка е не повече от 1700лв.

За последните 24 часа ( 7.01 10:20 до 8.01 10:20) подовия дайкин е изгорил 9.5kW или средно 396W
    В момента температурата е -6 градуса
    http://www.stringmeteo.com/synop/bg_...CE%CA%C0%C6%C8
    http://www.stringmeteo.com/synop/bg_...CE%CA%C0%C6%C8

Поддръжана температура 24 градуса постоянно, без намаляне на градусите.
    Отоплявания обем е 21 квадрата/52 кубика и нощем отворена врата към коридор 15 кубика. Последен етаж,външни стени север и изток, панел с изолация.
    396 / 52 = 7.6W/m3
    Повече от идеален разход, какво не му харесвате на подовия дайкин?

6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Зависи.Ако и аз като вас съм го настроил на 21 градуса(което е найстройката за последните 3 седмици през нощта и перз деня до 17'00 часа) размразява на около 2-3 часа веднъж.Ако обаче е настроен на 23 градуса дефроста е на около 90 минути, на 24 градуса на всеки 60-70 минути.

А за мен 21 градуса не е топло.23 градуса е сравнително приемливо, 24 градуса е горе-долу, едва на 25 градуса съм доволен.Докато ги достигне обаче с този алгоритъм си е мъка.Ако го оставя на 19 градуса при външна температъра като днешната -3.6 - 4 градуса под нулата може и никога да не ги достигне(ще ги достигне, но след 24 часа работа, а не мен ми трябват 24/25 градуса веднага, тоест от 20'00 часа до около 22'00 часа.). Сравнение с фуджицу изобщо не може да става въпрос, защото фуджицуто си постига желаните градуси с максимална бързина.Дайкина след като му зададеш/след като се включи от програматора на 24/25 градуса започва да духа силно и след първия дефрост или след като достине с 2 градуса под зададеното се успокоява и тези два градуса ги достига за няколко часа, ако няма дефрост, ако има ....

Събота и неделя когато съм задал на програматора през деня в събота да поддържа от 9'30 часа сутринта 23 градуса, а в неделя 24 грауса вечерта към 18 часа когато програматора зададе температура 25 градуса ги достига за около 60 -90 минути, но преди това цял ден е било 23/24 градуса.

Мен този алгоритъм не ме устройва.

А за мисленето, преди да тръгна да избирам 10 месеца съм чел форума като изчетох всички теми(2005-2009г.) за избор на климатик и за всяка една марка климатик, но тук бях един от първите с подова 50-ка на дайкин и изобщо с подов модел.Купих го на 20 февруари 2009 година и тогава нямаше никакви отзиви за този модел.След първата зима 2009/2010 година изказах мнение, че прави много чести дефрости, но тук имаше един "Гуру"- Ванко68 му беше ника, та той "се изреза" че съм бил "говорел глупости", макар той никога нито да е имал, нито да е ползвал в живота си подов дайкин ...

Тогава най-голямо доверие се имаше на монтажници, "техници" и търговци, като откровенно казано мнението на потребител различно от тяхното и критично към някоя марка се "анатемосваше" ...

Та и аз разбрах едно нещо- струват си парите климатиците от средния и между средния и високия клас. От там нататък за високия клас климатици има много реклами и митове с цел печалба ...

Под "висок клас" разбирам климатици на цена над 2000-2200 лева с монтаж към настоящият момент и на цена над 2500 лв с монтаж към 2009година.Не съм ползвал модели за японския пазар и не мога да кажа доколко са сполучливи.
    Това което мога да кажа е към днешна дата на българския пазар е имало само две 12-ки които да достигат в режим отопление 7.7 кв мощност - това са модели единият на панасоник(който отдавна не се продава и струваше около 2300лв) и другият е на сега продаваната тошиба супер дайсекай 13 шеста серия.Тези машини си струват парите, другите модели от "висок клас" на други марки са далече от тяхните възможности като отопление ...

В интерес на истината бях се запътил към третата серия на тошиба супер дайсекай, но бяха по -скъпи, имаше няколко оплаквания за потрошен компресор и за дефектни лагери на вътрешната турбина.Освен това за фуджицу имаше отзиви от поне 5-6 потребителя, че след токови удари им няма нищо.За мен това беше достатъчно.Тогава фуджицу 12 ЛД се продаваха от Булклима за 1999лв без монтаж.Аз Дженерал го купих с отстъпка за 1730 лева с монтажа.

За сега съм си направил един извод- ако купувам апартамент или строя къща ще ги правя с термопомпа въздух-вода изпълнена с подово отопление.Така ще се отоплява цялото жилище заедно с тоалетната, банята и винаги ще имам топла вода като всичко това ще е на приемлива първоначална инвенстиция и на приемлива цена като разход за отопление и БГВ.
    estqwerty, tweeg и Mega харесват това.

7. Junior Member Аватара на smqnab
    Тук е от
    Dec 2011

Колега biro , за теб знаем , и колкото повече пиша тук се убеждавам все повече в следното :
    дайкин СЕ КУПУВА САМО АКО : НЯМАШ ПАРИ ЗА ДРУГ , НЯКОЙ ТЕ Е ИЗЛЪГАЛ ИЛИ СИ ЛУД ФЕН .
    Не мисля за нужно да се хабя повече в тая тема , поздрави .
    Kasap одобрява това.

8.  

9. Тук е от
    Sep 2007
    Живее в
    sofia

smqnab-не знам само защо си изписал толкова глупости в тази тема като дори нямаш въпросния климатик(може би те дразни това че има и по-евтин вариант от Тошибите)сега по темата имам 2 бр FVXS25FV като отоплявам хол 20кв и стая 16 кв-до сега нямам никакви проблеми и само да уточня че миналия месец са изхарчили ток за 45 лв(двата ) без да са изключвани.А дефрости тази зима още не съм ги усещал кога са правили така че .....в крайна сметка всеки сам си прави избора и не виждам смисъл някой да налага мнението си още по-малко да се обиждаме на луди фенове и т.н.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Попово

Колкото хора,толкова мнения,това е добре за дискусията.Аз мога да изкажа и моето мнение-от тази година имам дайсейкая 6 серия.Останалите клими са ми от подписа.При мен зимите са ужасни,миналата година имахме темп. -29 градуса....
    С големия стар панасоник топля 45 квадрата,и до - 10 градуса мога да кажа че е перфектната машина-държи си 22 градуса,и дефроства на 2,2.5часа само при нужда.
    Малката девятка е още по-добра,там дефроста и е на 3-5 часа при - 10 и надолу.Тошибата замести едно недоразумение на мицубиши,и след него съм предоволен,но имам какво да се желае от климатик за 2000к ,а именно: плавно да развърта вентилатора при вдигане на градусите,да показва кога прави дефрост,и както при панасониците ,при макс вентилатор,да намаля оборотите,при достигане на темп.Поне моя не го прави.Иначе стая 15 квадрата топли без проблем и шум,но на зададени 23 градуса,в другия край е 20. Доволно често се обезскрежава,не вярвам тука на писанията ,че дефроствал на седмицата веднъж,пълен абсурд! Иначе чист дефрост прави,не задържа лед в тавата,но набирането на компресора си се чува,и то както си трябва.
    С поста си целя да кажа че: като дългогодишен ползвател на климатици съм стигнал до извода-старите машини с фреон 22 са железни,безпроблемни и с безупречна работа дори до - 25 градуса и надолу.Новите,колкото и да ги хвалите,за съжаление са далече от това,и тенденцията явно е да караме 4-5 години с клима за 2000 к и нагоре,а да получаваме половината от това,което ни даваха старите ,почти пенсионирани баби .
    tony34al одобрява това.

11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от smqnab Виж публикацията
    Страх ме е , все пак това са "най-добрите " климатици , а и аз какво ти разбирам , нямам опит с дефрости , по горе писах за тая зима само 1 дефрост , а ти сигурно > от 30 си преживял .
    Колеги за пореден път пишем глупости , моля ви се да не се разсейваме от темата , още повече че тия дни , като паднаха малко температурите е актуална и изникват някой въпроси , а именно :
    1. Достигат ли най-добрите климатици зададената температура ?
    2.Дефростите спират ли понякога или са непрекъснат процес ?

Благодаря ви за вниманието .
    Като ти чета постовете все едно чета коментари в някой торент сайт(не теглете този филм е боза).Ти виждал ли си изобщо подов Дайкин как работи как топли и колко харчи със ниския си КОП?

12. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Не съм фен на Daikin, но подовите им модели нямат аналог като качество-цена. Да, има и по-добри машини, но цените са доста нагоре, което ги прави почти непродаваеми. Най-важното за една машина е потребителите и да са доволни от нея. Тук има много доволни от подовите модели, нека не казваме на черното бяло.
    kokovi4 и necata2 харесват това.

13. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Имам чувството ,че всички пишещи тук стоите с часовниците си до климатиците и ги засичате колко и кога размразяват. Абе оставете ги тея климатици бе хора. Работата им е да топлят и охлаждат.Поглеждам го само ако усетя ,че не ми е комфортно. Те си знаят работата. Ако ще и 5 пъти за час да дефроства. Тук веднага ще кажете, да, ама КОПА? Копа ,мопа, 2 та дайкина + всичко в къщи на ток , бойлер, пералня , сушулня , индукционен котлон, фурна ,втори бойлер под мивка и сумати халогенни лампи, отопляват 70 квадрата и за ноември платих 100 лева ток, за декември е 123 лева.По цял ден е 24 градуса навсякъде, през нощта 21. Не ме интересува как работят. Купих ги също четейки доста в този форум за да ми е комфортно. А марката е Дайкин, не защото съм маняк, а защото няма на пазара по евтин подов климатик а аз държах на такъв. Няма такъв комфорт, сравнен с който и да е стенен модел.
    Iveki одобрява това.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2005

Колеги,собственици на подови клими, имам въпрос. Вечер когато намаля температурата и 2 та подови от 24 на 21 градуса за през нощта, и работят и 2те клапи забелязвам следното държане--цяла нощ работи ОН/ОФФ като тръгва, след малко и вентилатора вътре работи около 10-15-20 секунди и спира.Ако спра долната клапа и остане само горната върви повече. Това го отдавам на това,че датчика им за вътрешна температура е много чувствителен и като духне топло от долната клапа и го завихря и изключва. Та въпроса ми е -- Това проблем ли е за климатиците имайки предвид честото тръгвване и спиране на външните тела?

16. Тук е от
    Sep 2007
    Живее в
    sofia

Ами те и моите така работят почти цялата зима само ако падне под 15-20 гр. не спират - та и аз съм любопитен дали има значение за климатика този начин на работа.

17. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003

Здравейте, копчето ECONO някой ползва ли го ?
    Има ли замервания ? Пада ли консумацията, какво би трябвало да се случва? Пада ли температурата в стаята ако е пуснато?
    Знам че има графика ,че уж по-бавно достига зададеното, но какво наистина се случва?

Мерси предварително.

18. Member
    Тук е от
    Dec 2005

Никога не съм си играл с ECONO нито на единия нито на другия климатик.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Daikin AN22JNSJ някой има ли впечатления
    От kuuuuul във форум Климатици Daikin
    Отговори: 2
    Последно: 10-11-11, 21:04
  2. Климатици Fujitsu General - впечатления
    От bobo21 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 4607
    Последно: 16-12-10, 12:57
  3. Климатици Crown - впечатления
    От rumnikkk във форум Климатици NEO, ELITE, Crown, Nippon, Sang
    Отговори: 15
    Последно: 16-06-09, 18:26
  4. Модели климатици за подово-таванен монтаж
    От pit68 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 04-05-09, 12:16
  5. Къде продават подово-таванен Daikin 12 000 BTU
    От dindo във форум Климатици Daikin
    Отговори: 15
    Последно: 29-12-07, 21:12

Тагове за тази тема

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе