Климатикът (подовия) е в стая 16м2 с външна изолация 5см. неопор, с отворена врата към коридор 12м2. От другата страна на коридора има стая 45 м2 (вътрешна с 10м2 прозорци) с отворен портал към този коридор и вътре е GV-то.
Има и още една стая (13м2 вътрешна), която се топли на отворена врата към коридора и вътре е 20 градуса.
Двата климатика стоят на 21 градуса, като ако сме си в къщи GV-то се вдига на 23.
Общо взето положението е следното. В спалнята подовия държи 21 постоянно. Сутрин в 6:45 в хола е 20.8-20.9. Вдигаме GV-то на 23 и към 8 и нещо синът като става е над 22 градуса. Той го слага на 21 градуса в 12:30 като тръгва за училище. Вечерта в 18:00 е 21.4-21.5. Жената го слага на 23 и към 19 и нещо като се прибера е над 22.
GV-то си размразява по часовник - 45-50 минути. Това му е проблема. Също и бавно вдига градусите - ама и помещението си е голямо + коридора. Събота или неделя му поливам тавата. Трябва да сложа един нагревател ама да видим кога ще е.
На подовият проблема му е долната клапа че стърже. Затова ако температурите са над 0 и работи Он/Офф го държа само на горна. Като паднат температурите - включвам и двете клапи.
Относно сметката за ток.
Първата зима в този апартамент карах на локално парно на ток.
За отоплителния сезон изгоря 13 000 кВ. Това беше 2010-2011 година зимата. В спалнята и хола общо взето държеше към 19 градуса. Вечерно време пускахме конвектор в спалнята. Само малката стая и банята успяваше да сгрее. Хола изобщо не влизахме през седмицата. Събота и неделя с много зор една 10 годишна, наследена от предния собственик, конвенционална Тошиба 13-ка вдигаше към 21 градуса при слънчево време в хола.
Миналата зима доста по студена от 2010-2011 по схемата - 21 градуса на двата климатиците и 23 като сме си в къщи на GV-то, с двата климатика изгорях 5800 кВ. Тази година като гледам по-топличко е и се движа с около 20% по-малко от миналата, ама то и големите студове не са дошли.
За двата климатика съм дал:
- GV-то - 1679 лева + 180 за монтаж
- подовия - 1480 лева + 180 монтаж - 260 лева (REECLE)
------------------------------
3259 лева.
За миналата година икономията ми от климатиците (при положение, че е било по-студено навън и по-топло навътре) е: 1150 лева. За 3 години ще ги избия.
П.С. Разбирам ви, че сте дали луди пари - justify за 50-ката се е ръснал колкото аз за 2 климатика, а топли е нея само 29м2, пък smqnab с тез 2 Тошиби сигурно е дал над 4200 пък топли по-малко отколкото аз с GV-то, ама какво да се прави - те хората са казали - първо мисли, после действай, ама кой да слуша.
- - - Обновено - - -
На теб подовия на колко ти размразява?