ми можеше да си стискаме ръцете за малката тошиба ама не каза че не те кефи ..
ми можеше да си стискаме ръцете за малката тошиба ама не каза че не те кефи ..
Омръзна ми да давам пари по тия климатици вече и да им слугувам. Да беше радиатор - щях да ти го дам.
Вземаш клечки за зъби и почваш да подпъхваш под решетката.
Така може да провериш бързо дали е от решетката. Ако е от нея клечките ще изкарат до края на отоплителния сезон, пък лятото сложи едно уплътнение.
- - - - - - - - - -
Като гледам моя Дайкин 60GV как замръзва тавата (онзи ден я чистех) и този на комшията 50GV сложен в по-голямо от моето помещения, дето под него всичко е лед, ама в тавата грам няма, все повече се убеждавам че преоразмерените климатици правят проблемите със замръзналите тави.
Не е преоразмерен климатик, който при 0 градуса външна температура прави дефрост на всеки 60-80 минути, при положение че дайкините са климатиците с най-малко събиране на скреж по външния топлообменник в сравнение с други марки климатици.
Проблемът не е преоразмеряването, а недобре измисленият алгоритъм на дефрост и недобре конструираният топлообменник на външното тяло, което води до образуване на лед и задържането му.
Добре де ама 50-ка в 50 м2 защо не замръзва?
Едва ли е от помещението. В Шумен съм виждал FTX50GV в заведение на два етажа и тавата на външното му е изкривена от замръзването. Виждал съм и в аптека 20 м², нищо му няма.
Изкривяване и спукване на топлообменници се появява обикновено след употреба на метателно или огнестрелно оръжие срещу "недискретни" с присъствието си външни тела на клими през зимата, предимно собственост на дебили. При всички останали собственици, проблемът се разрешава технически.
Според мен трупането на лед е следствие от:
1) преоразмерен климатик
2) Кофти алгоритъм за дефрост
Тези две неща в комбинация водят до размразявания, при които се отделя малко вода. А малкото вода води до нейното замръзване по пътя.
Климатика на комшията тече като чешма и няма замръзнала тава.
Моя като го кара яваш-яваш и тавата замръзва - става въпрос за GV-то, подовия няма такива проблеми с тавата.
Живот и здраве лятото като изтече гаранцията на GV-то ще му сложа един нагревател, че фирмата, от която го взех и при която е гаранцията не предлагат нагреватели.
Не е от преоразмеряване.Изводите са погрешни.
При мен дайкинът е замръзвал само веднъж.Замръзването беше точно в студената зима 2011/2012 година когато задържа продължително време под нулата.Тогава климатикът работи всички студени дни без да спира дори през нощта, макар и при зададена вътре температура 19 градуса в хола ми.През деня 20/23/25 градуса. Е 24-25 градуса му бяха голяма мъка на този климатик при продължително задържане на външната температура за около 2 седмици под 0 градуса денонощно и затова не мога да кажа, че за онези температури е бил преоразмерен, макар и в зими като тази на 20-22 градуса и външна нула да работи със спиране/почивки, тъй като е затоплил.
През деня-2 -3 градуса, вечер -7-8, до сутринта -14 -15 градуса.
Точно тогава образува лед, макар и да не е спирал 2 седмици. Тогава ми беше и най-голямата сметка досега зимата. При мен не се стигна до спукване, но имаше доста лед и след като се стопи(от само себе си) когато температурите се вдигнаха трайно, констатирах леко издуване отстрани където е бил леда.Тоест при мен беше малкият дявол.То по-добре, че леко разду ламарината иначе отиваха тръбите за фреона...
При температури като тази зима се образува малко лед само когато вали сняг и след това леда се разтопява от дефростите.Климатикът ми обаче при зададена температура вътре 20 градуса денонощно и вечер както и събота и неделя 23-25 градуса, когато е на 20 повечето време е "в почивка" като духне на 5-7 минути за по 2 минути.През останалото време-"икономия".През събота и неделя обратното- постоянно работи, освен през нощта след 0.00 часа когато по програматор температурата е 20 градуса-тогава си "почива" за около 9-10 часа.
И в двата случая не образува лед.
Пукнатите тръби на топлообменници са точно от тази студена зима в Русе.Там имаше и мицубиши илектрици с пукнати тръби точно по данни на vlado1976, а преди него няколко зими друг потребител беше писал за МИлектрик един определен модел за пукнати фреонови тръби на топлообменници.
Сега, на кой какво му се иска е друг въпрос въпрос.Това е "фиидбека"(фактите) от търговци/монтажници/техници които са видели и ремонтирали/заменили такива климатици.
Другото е "бл-бл-бр" на устата или по които аз не си падам.
Причините както казах са 2:
-недобре направен софтуер за дефрост
-и най-вече не добре конструирано външно тяло( с недобре направени отводнителни канали дупки за дефроста и тяхното разположение).
П.П. Тази същата студена зима не съм имал проблеми с нито един от двете фуджица(General и Fuji electric), макар и тогава на партера където ми е офисът да бях само аз и термометъра в коридора да показваше 6 градуса...
Този пост е редактиран от justify; 06-02-14 в 11:50.
В Плевен от 25.01. е денонощно под 0-та. От -16 до -10 нощем и от -10 до -3 денем. Купчините сняг не се топят въобще и кварталните улици са покрити със сняг. Не рядко има и мъглица. Щом на мен ми замръзнаха изцяло всички улуци (10см. диаметър) правете сметка. Прокапа вода от тавана на входното помещение на къщата, защото покривът над неговата плоча (чисто нов на 3г.) е с много малък наклон на циглите и не може да се оттича водата от замръзналите улуци. От наблюдения доста клими в квартала правят стабилно лед по тави и тела. Има доста кучи марки, но и от Фуджи разновидностите, Хитачи, Панасоник. Най-чисти ми се виждат два Дайкина с огромни външни тела. Под тях е огромен лед. Поне двама от живеещите там съм ги виждал да падат като круши, когато се прибират. Но самите машини са изцяло чисти и колкото пъти съм минал покрай тях не съм чул никакъв шум от тях. Много тихо работят външните им. Колко топлят не мога да кажа.
времето се постопли и тракането спря . оказахте се прави че вероятно е от леда по тавата . остава да си уплътня само решетките за да не дрънчат когато съм навън (не се чуват вътре иначе)